д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Зъбен камък Зъбен камък Зъбен камък

Зъбен камък

Запазете час

Зъбният камък е всъщност минерализирана зъбна плака, или иначе казано бактериална маса, която се натрупва върху зъбите. Ако не се отстранява на време се отлага и втвърдява по зъбите.


Съществуват два вида зъбен камък – подвенечен (субгингивален) и надвенечен (супрагингивален).  

 

Описание на стоматологичното лечение

Пациентите ми знаят, че процедурата по отстраняване на зъбния камък е напълно безболезнена. Процесът минава през следните етапи:

  • Правя тест, с помощта на специално багрило, който ми показва колко зъбен камък трябва да се почисти.

  • Отстранявам натрупванията с помощта на ултразвук. Той работи с много фини вибрации, които натрошават камъка. Правя и допълнително почистване със специални ръчни инструменти, за да се уверя, че цялата бактериална маса е премахната.

  • На края полирам зъбите със специална флуорна паста. Използвам гумички, четици и абразивни лентички, които ми помагат да полирам и междузъбните пространства.    

 

Продължителност на стоматологичното лечение

Почиствам зъбния камък в рамките на едно посещение на пациента.

Запазете час
Стоматологични услуги

Усложнения при липса на адекватно лечение

Има пациенти, които мислят, че почистването на зъбен камък е напълно излишно. Истината е, че натрупването му повишава риска от развитие на кариес и пародонтални заболявания.


Затова препоръчвам на всички свои пациенти да правят почистване на зъбния камък два пъти годишно. Напомням ви, че процедурата е напълно безболезнена и трае не повече от половин час.


Здравето на зъбите ви изисква постоянна грижа. Не подценявайте профилактичните процедури.

 

Гаранция на стоматологичните услуги

Винаги информирам своите пациенти какви са възможните усложнения, ако не се подложат навреме на различните процедури, които имат по-скоро превантивен отколкото лечебен характер.


За мен е важно те да ми съдействат максимално, за да се грижа ефективно за тяхното здраве.


Когато правя почистване на зъбен камък, искам след като види крайния резултат – премахване на петната от кафе, цигари, вино и блестяща усмивка, пациентът да има мотивация да продължи с профилактичните грижи за своите зъби.  

Запазете час
Стоматологични услуги

 

shade

Информационен бюлетин

Зъбен камък

Зъбният камък представлява минерализирана зъбна плака (бактериална маса), която се формира върху зъбите. Ако не се отстр...

Профилактичните прегледи

Наличието на гингивит (възпаление на венците) и лош дъх (халитозис) не винаги се дължи на лоша хигиена или немърливост. ...

всички публикации по темата
shade
 

Абонаментни планове

 
Дентален план за бизнес клиенти
Бизнес дентален план

Специално за малкия и среден бизнес създадох план за дентално обслужване, обединявайки най-търсените услуги в стоматологичния сектор. Този план дава възможност за осчетоводяване на извършените дейности съгласно чл. 204 и чл. 208 от ЗКПО.

 

вижте повече

Дентален план за семейства
Фамилен дентален план

Фундаментален принцип на моята практика е пациентите ми да са добре информирани и да получават комплексна, съвременна и висококачествена дентална грижа. На мен можете да разчитате, че ще се погрижа за красотата на Вашите усмивки без компромиси.

 

вижте повече