д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Естетични пломби Естетични пломби Естетични пломби

Естетични пломби

Запазете час

Развитието на стоматологията и навлизането на нови материали наложи замяната на амалгамените пломби с естетични.


Като стоматолог с дългогодишна практика и опит знам колко е важно за моите пациенти да получат добро и адекватно зъболечение, отговарящо на съвременните естетически изисквания.


Естетичните пломби се изработват от бели композитни смоли (фотополимери), нанасят се послойно и се пекат с фотолампи.


Едно от големите предимства на естетичните пломби е, че те са почти незабележими и не се различават от цвета на естествените зъби. Прилагат се както при лечението на кариес, така и при други разрушения на зъбите (фрактури, абразия).


Естетичните пломби могат да се използват при всички групи зъби – резци, кучешки, премолари (предни кътници) и молари (кътници).

 

Описание на стоматологичното лечение

Аз освен зъболекар понякога съм и пациент, затова ми е ясно, че за Вас е важно да сте информирани за всеки етап от лечението, както и за времето, което ще отделите за посещения в кабинета.


Етапи на лечението:


1. Почистване на зъба от плака, кариозни остатъци, промиване и анализ на останалите зъбни тъкани.


2. Подготовка на зъба за пломбиране – поставяне на помощни средства (кофердам, матрици, клинчета и др.) след това ецване, десенсибилизиране, бондване.


3. Послойно нанасяне на фотополимера и изпичане с лампа.


4. Отстраняване на помощните средства (кофердам, матрици, клинчета).


5. Оформяне, финиране и полиране на пломбата с фини дискчета, камъчета, гумички, четчици с помощта на паста с диамантен прах.


Времето, което е нужно до окончателното завършване на зъба, е между 20 мин. и 1 час и зависи от сложността на възстановяването.

 

Продължителност на стоматологичното лечение

Един от най-често отправяните към мен въпроси е колко посещения ще са наложителни до окончателното поставяне на пломбата.


Моята практика показва, че в зависимост от сложността на процеса ще са нужни от 1 до 3 посещения.

Запазете час
Стоматологични услуги

Усложнения при липса на адекватно лечение

За да бъде качествена една пломба и да издържи дълго време, е нужна прецизност при изпълнението й. Затова високият стандарт на стоматологичното обслужване е приоритет в моята практика.


Ако не получите адекватна стоматологична помощ, това би довело до:


- недобро почистване на кариеса;

- недобро залепване на пломбата;

- попадане на слюнка или друг изолатор между зъба и пломбата;

- лошо адаптиране на кофердам или матрица;

- неправилен подбор на вид фотополимер;

- неправилно нанасяне на композита и недостатъчно изпичане;

- лошо полиране.


Всичко това води до неуспех или вторичен кариес, оцветяване на ръбовете или цялата пломба, болка в зъба, падане на пломбата. Освен това се наблюдават и проблеми в съседните зъби, кървене на венците, лош дъх, а понякога цялата страна е нефункционална, което води до усложнения в други органи и системи.

 

Гаранция на стоматологичните услуги

Съчетанието между професионализъм, висококачествени материали и правилно възстановяване на зъба е достатъчна гаранция за дългосрочно използване на естетичната пломба, независимо дали е на преден или заден зъб.

Запазете час
Стоматологични услуги

 

shade

Информационен бюлетин

Видове пломби

Кариеса е заболяване на зъба, който се лекува чрез пломбиране “обтуриране“ с различни материали. Най-стария начин на пло...

Керамичните инлеи - II

Инлеите се изработват от т.нар. топлопресовани (левцитни) керамики, които дават по-добра адаптация към изпиления зъб. Ин...

Керамичните инлеи - I

За пациенти, които изискват естетични възстановявания, керамичните инлеи представляват трайна алтернатива на композитни...

всички публикации по темата
shade
 

Абонаментни планове

 
Дентален план за бизнес клиенти
Бизнес дентален план

Специално за малкия и среден бизнес създадох план за дентално обслужване, обединявайки най-търсените услуги в стоматологичния сектор. Този план дава възможност за осчетоводяване на извършените дейности съгласно чл. 204 и чл. 208 от ЗКПО.

 

вижте повече

Дентален план за семейства
Фамилен дентален план

Фундаментален принцип на моята практика е пациентите ми да са добре информирани и да получават комплексна, съвременна и висококачествена дентална грижа. На мен можете да разчитате, че ще се погрижа за красотата на Вашите усмивки без компромиси.

 

вижте повече