д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Профилактика на пародонтозата

Дата на публикацията: 16.02.2013

Ежедневни орално-хигиенни мерки за предотвратяване на пародонтит включват:

Редовно миене на зъбите (най-малко два пъти дневно), при което зъбите се измиват от всички страни, заедно с междузъбните пространства. Това спомага да се наруши бактериалния и микотичния растеж и формирането на субгингивалната плака. А субгингивалната плака е основния причинител на силното възпаление на пародонта.

Ежедневно ползване на конци (флос) или използване на интердентални четки (ако пространството между зъбите е достатъчно голямо), включително и почистване зад последния зъб, третия кътник.

Използване на антисептична вода за уста. Според изискването тази вода трябва да съдържа хлорхексидин глюконат, който в комбинация с правилната орална хигиена лекува възпалението на венците.    

Използването на пародонталните шини за поддържане (по зъболекарско предписание). Това са шини, които се изработват индивидуално за всеки пациент и в които се нанася лекарство. Тези шини се носят по предписание. Тяхната роля е да позволят на лекарството да остане на мястото си достатъчно дълго, за да проникне в биофилма, в който се намират микроорганизмите.

Редовни стоматологични прегледи и професионално почистване на зъбите са гаранция за предотвратяването на пародонтологични проблеми. Стоматологичните прегледи служат за мониторинг на оралната хигиена на пациента и състоянието на венците. По този начин се идентифицират всички ранни признаци на  пародонтит, успоредно с проследяването на реакцията от лечението. 

Обикновено в зъболекарския кабинет се използват специални инструменти за почистване зъбите под венеца, почиства се подвенечния зъбен камък, плака и биофилма, който предизвиква хроничното възпаление. Това е стандартното лечение, за да се предотврати по-нататъшен напредък на установения пародонтит. Проучванията показват, че след такова професионално почистване (пародонтална дебридман), се намалява микробната плака за около три до четири месеца. Въпреки това, по-нататъшното стабилизиране на пародонта на пациента зависи до голяма степен от поддържане безупречна орална хигиена. Без ежедневна хигиена на устната кухина, пародонтонтита няма да бъдат преодолян. 

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече