д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Какво трябва да знаем за силанизирането

Дата на публикацията: 14.02.2013

Силанизирането е профилактично покритие на здрави, дълбоки фисури и бразди със силанти. Силантът е течен смолист материал, който се втвърдява при различни определени условия и има за цел да предпази деликатните детски зъбки от разрушаване.

силанизиране
Защо трябва зъбите на децата да се силанизират?

Дълбоките фисури, ямки и бразди са най-силно изразени по дъвкателната повърхност на първите постоянни молари (6-тите зъби). След тях се нареждат и другите кътници. Всички дъвкателни зъби пробиват с оклузален дефект, наречен "дълбоки фисури". Този специфичен релеф е предпоставка за лесно навлизане и прикрепяне на хранителни остатъци и микроорганизми върху зъба. Това от своя страна води до образуване на плака, която е предпоставка за развитие на кариес.

Най-голяма опасност за развитие на кариес при кътниците съществува по време на пробива и непосредствено след него. Поради стеснения вход на дълбоката фисура, слюнката не може да реализира отмиващото си действие, четката за зъби няма как да навлезе в дълбочината на тези тесни пространства, за да ги почисти. Отделно от това, предвид възрастта, в която пробиват зъбите и нестабилното ниво на орално-хигиенните навици на децата, силанизирането е безспорен фактор за запазване здравината на детските зъбки.

Кога трябва да се силанизира?

През първата година след пробива на зъба. Това е времето, когато съществува най-голям риск от създаване на зъбен кариес поради по-ниската степен на минерализация на зъбния емайл.

Силанизиране е желателно да се прави до две години след пробива на зъбите, защото тогава ефективността е най-значима. За първи постоянен молар (6-ти зъб) до шест годишна възраст, а за втори постоянен молар (7-ми зъб) до 11 годишна възраст

Кои зъби подлежат на силанизиране?

Всички постоянни молари и премолари.

Техника на изпълнение на силанизирането

Силанизирането е безболезнена манипулация. Процесът преминава през почистване на зъбчето с профилактичен набор от четки, гумички и паста, за да се премахне плаката и киселинна обработка на дълбоката фисура с 35%-37% фосфорна киселина за не повече от 20 секунди. Киселината се отмива и се нанася силанта, който е с нисък вискозитет. Втвърдява се с фотополимерна лампа.

Важно е да се отбележи, че отработени зъби трябва да се наблюдават на всеки шест месеца, тъй като силанта губи от 5 до 10% от обема си за период от една година, което налага неговото репликиране.

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече