д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Спешна стоматологична помощ - II

Дата на публикацията: 02.03.2013

Всички заболявания в устната кухина могат да доведат до спешен неотложен проблем!

Спешните случаи в стоматологията са медицински спешни проблеми, в които участват зъбите и/или гингивата. Основно са две причините, поради които може да се наложи спешно (непланувано) посещение при зъболекар. Това са болката в лицево-челюстната област и/или възпалителен оток.

Острите отоци са втората основна причина за посещението на пациентите в денталния кабинет. Те понякога започват с болка и или се съпътстват от болка в лицевата област.

Отоците биват:

- интраорални (вътреустни) отоци - изявата им е предимно в устната кухина (остър периапикален абсцес, остър периодонтален процес, гингивален абсцес, перикоронарит, инфектирана киста (одонтогенна или друга), перитонзиларен абсцес.

- остър екстраорален абсцес (наличие на силна лицева асиметрия от засегнатата страна)-  от възпалително естество, най-често е последица от възпалителни процеси, протичащи в зъбите и околозъбните тъкани.

- от друго естество (туморно, кръвоизлив).

Хематома е също оток, но се причинява от вътрешен кръвоизлив, при възпалителен оток се прави инцизия, дренаж и се изписват антибиотици и обезболяващи.

Съществуват и други причини за поява на болка и необходимост от спешно посещение в зъболекарски кабинет.

Травмата в лицево-челюстната област може да наложи спешно посещение в зъболекарския кабинет. Стоматологична травма може да бъде травма на зъба, травма на меките тъкани зъба и комбинация. Винаги има силна болка, а често се наблюдава и оток в меките тъкани, ако са зсегнати или около травмирания зъб.

Травма на зъбите. Вследствие на травма може да се получи разклащане на зъб, промяна в местоположението му (частична експулсия на зъба), репозициониране на зъба се прави и евентуално шиниране, избиване на зъб (експулсия на зъба). Може да се опита реплантация - фрактура на зъба (в областта на коронката, корена). Ако е засегната коронката, може да има отчупване на емайла, което налага само да се полират леко ръбовете на емайла. Възстановява се отчупената част с композиционен естетичен материал, керамична фасета или инлей, коронка от металокерамика или чист порцелан). Когато е засегната пулпата може да се опита биологично лечение или зъба да се подложи на ендодонтско лечение и да се покрие с корона.

Травми на меките тъкани. Травма на венеца, разкъсвания на бузи, устни, език. Те налагат спешна намеса за възстановяване и лечение на лацерациите (кръвоспиране, зашиване), антибиотична терапия. Хеморагия от устната кухина (устно кръвотечение) - това е също сериозна причина за посещение в зъболекарския кабинет.

Причини: Екстракция на зъб например. При тази причина кръвоизлива бива: първичен - възниква по време на оперативната интервенция, вторичен - вследствие на инфекция, реактивен - при отслабване на действието на анестезията, предишно възпаление на венеца, разкъсване на венците, фрактура на челюстта, недиагностициран тумор. Трябва да се има в предвид, че употребата на аспирин преди, по време и след хирургическа интервенция (напр. екстракция на зъб или пародонтална хирургия) може да причини увеличено продължително кървене, хематом .Паради това е абсолютно противопоказно да се използва в такива случаи.

Лечение: Раната се тампонира, зашива и се седира пациента с диазепам.

Други причини за хематом могат да бъдат:

- Кървене след пародонтопатии - остър гингивит, гингивостоматит, самонаранявания от четката за зъби, постопертивно кървене след пародонтална хирургия, нараняване от протези и други чужди тела.

- Кървене от телеангиектазии или хемангиом.

- Перфориран абсцес - изтича гноен ексудат ,а може да последва и кръвотечение.

- Ерозиран кръвоносен съд в туморна лезия.

За всички хеморагии в устната кухина би могло да има общи фактори, но има и локални такива! Съществуват много други причини, които принципно налагат спешно посещение в зъболекарския кабинет, но само ще ги изброя, а по-нататък в други публикации ще обърна по-сериозно разглеждане на проблемите свързани с тях.

Спешни състояния, засягащи лигавицата на устната кухина:

- Травматична язва, стоматит, малигнена язва, хронични улцерации, акутен некротизиращ улццерозен гингивит (разгледан в началото)

- Булозни (везикулозни) лезии - херпес симплекс, еритема мултиформе, херпес зостер, пемфигус и пемфигоид, хеморагична ангина, дефицит на витамин В12

- Пурпура или телеангиектазия - тромбоцитопенична пурпура, наследствена хеморагична телеангиектазия

- Бели петна - остра кандидоза, плоски лишеи, хиперкератоза, левкоплакия, еритема мигранс.

Заболявания на устните:

- Ангуларен хейлит

- Напукани устни, оточни устни. Прорязването на зъбите е неприятно изживяване за всяко дете. Около прорязващите зъби се развива перикоронарит, който се самоограничава и рядко се нуждае от лечение. В случаи на повишена температура може да се наложи приемане на системни антибиотици. По-сериозен проблем има при възрастните пациенти с пробива на мъдреците, особено ако той е затруднен по някаква причина. Много често за мъдреците няма място и се налага тяхното изваждане още в зародиш. При затруднения пробив се получава сериозно възпаление на лигавицата над зъба, оток, трудно отваряне на устата и повишена температура. Най-често при такива ситуации се прави инцизия на венеца над зъба или се изрязва част от него за да се облекчи пробива и се дренира мястото и се назначава антибиотична терапия.

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече