д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Естествени методи за избелване

Дата на публикацията: 14.02.2013

Има много популярни естествени начини за избелване на зъбите. Някои от тях могат да бъдат много нежни към зъбите, докато други са предпоставка за сериозни поражения върху зъбния емайл. Истината е, че повечето от тях имат историческо значение, но смятам че ще бъде интересно за читателите да разкажа малко и за това.

Избелване на зъбите с яблъчена киселина

Ефективен метод за избелване на естествени зъби е чрез използването на ябълчена киселина. Ябълчената киселина е двуосновна органична киселина, която представлява хигроскопично кристално вещество, с отлична разтворимост във вода и етанол. В свободно състояние или под формата на соли се намира в ябълките, ягодите, вишните и някои други плодове. За избелване се прилага каша от смачкани ягоди (богата на ябълчна киселина) по зъбите в продължение на пет минути.

Избелване на зъбите с подходяща техника на миене

Популярен начин на избелване на зъбите е с техниката на "кръгово миене". Върху мека четка за зъби се поставя малко сода бикарбонат и с леки кръгови движения се измиват зъбите.

Ябълчена киселина и натриевия бикарбонат са ефективен метод за избелване, но трябва да се употребяват умерено, тъй като не са щадящи към зъбите и могат да доведат до нарушаване на повърхностния им емайл.

Какво още?

С ябълки, целина и моркови също може да се постигне избелване на зъбите, тъй като те действат като естествени препарати за отстраняване на петна, стимулирайки производството на слюнка. А всички знаем, че слюнката е самопочистващ се агент за устата.

Ябълките спомагат за поддържане на свеж дъх като убиват бактериите и нека не забравяме, че съдържат ябълчена киселина.

Лимоните понякога също се използват като избелващ агент. Изцеден лимонов сок се втрива с помоща на мека четка за няколко минути. Много важно е в този случай да се подходи с изключително внимание, тъй като лимоновия сок е с висока киселинност и може да повреди трайно емайла на зъбите. Препоръчително е след процедурата, зъбите да се изплакнат с топла вода.

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече