д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Противопоказания за имплантиране

Дата на публикацията: 02.03.2013

Има няколко абсолютни противопоказания за имплантиране в стоматологията.

Съществуват обаче системни, поведенчески и анатомична съображения, които следва да бъдат оценени.

Анатомични съображения

При имплантиране в областта на долната челюст, трябва да има достатъчно алвеоларна кост над долночелюстния канал.

При неточна преценка на размерите в тази област може да се получи нараняване на долночелюстния нерв, което да доведе до парестезия в долната челюст (изтръпване) или дизестезия (болезнено изтръпване) на венците и устните. Това състояние може да се запази за цял живот.

Опасно е и импланти да се поставят в горната челюст, в областта на премоларите и моларите. Там при обработването на отвора може да се получи перфорация на пода на максиларния синус и ако не се вземат мерки, да се покрие перфорацията, може да се развие хроничен синуит.

Анатомичните съображения включват обема и височината на костите, в които се имплантира. Спомагателните процедури, известна като блок-присадка или увеличаване на синусите, са необходими, за да се осигури достатъчно кост за успешното имплантиране.

Общи съображения

Неконтролиран диабет от Тип II е голямо относително противопоказание след всякакъв вид хирургична процедура. Тъй като при диабетно болните има забавено зарастването на раните, свързано с лошо периферно кръвообращение.

Налице е противопоказание за приемащите интравенозно и перорално бифосфонати (за някои форми на рак на гърдата и остеопороза), които могат да поставят пациенти на по-висок риск от развитие на забавена остеонекроза (костта се самоумъртвява). Импланти са противопоказни и за някои пациенти, които приемат интравенозни бисфосфонати.

Бруксизъм (стискане или скърцане със зъби) е сериозен проблем, който може да влоши прогнозата за имплантирането. Силите, генерирани по време на бруксизъм, са особено вредни за имплантите, докато костта се възстановява.

Микродвиженията в позиционирането на импланта водят до по-висока степен на имплантна недостатъчност. Бруксизъм представлява заплаха за имплантите през целия живот на пациента.

Естествените зъби съдържат пародонт, който позволява всеки зъб да се движи, и абсорбират натиска в отговор на вертикални и хоризонтални дъвкателни сили. Този проблем може да бъде сведен до минимум, ако се носи шина за бруксисти за през нощта.

Следоперативно, след имплантология, се забранява тежки физически натоварвания, употреба на алкохол, забранява се тютюнопушене, употреба на горещи напитки!

Прекалена или силна болка, продължаваща повече от три дни, е предупредителен знак за това, че нещо не е наред, същото се отнася и до нестихващото кървене. Изтръпването на венците, устните и брадичката обикновено се наблюдава след упойка, но ако то не намалява, това е друг предупредителен знак.

В последния случай, който може да бъде придружен с тежка постоянна болка, се назначава преглед и се преценява дали няма увреждане на долночелюстния нерв. Понякога е необходимо да се направи нова триизмерна снимка и да се прецени дали да се премахне импланта - в опит за възстановяване на нервните функции, - защото забавянето води до по-сериозен проблем.

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече