д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Усложнения при имплантиране

Дата на публикацията: 02.03.2013

Зъбните импланти не са податливи на зъбния кариес, но те могат да развият състояние, наречено периимплантитис. То представлява на лигавицата и/или кост около импланта, което може да доведе до загуба на костна маса и евентуална загуба на импланта.

Основната предпоставка за развитието на периимплантити е свързана с хронична инфекция. По-вероятно е периимплантитът да се появи при  пушачи, пациенти с диабет, пациенти с лоша хигиена на устната кухина, но и в случаите, когато е налице тънка лигавица около импланта. (Около импланта има загуба на костна маса, по-голяма от 1.0 mm през първата година и по-голяма от 0.2 mm една година след извършването на имплантацията).

В момента няма универсално лечение за периимплантит. Състоянието и причините за него са още недостатъчно изучени.

В по-голямата част от случаите, когато импланта не успява да се интегрира с костта и се отхвърля от организма, причината е неизвестна. Това може да стане при около 5% от случаите. До днес, все още не знаем защо костта се интегрира с титановите зъбни импланти и защо не отхвърли материала като "чуждо тяло".

Много теории бяха формулирани през последните пет десетилетия. Една съвременна теория твърди, че интеграцията на костите с имплант е липсата на биологичен отговор от страна на организма. С други думи, по неизвестни причини обичайната реакция на организма за отхвърляне на чужди тела, имплантирани в нея, не функционира правилно при титановите импланти.

Допълнително се предполага, че отхвърляне на импланта се случва при пациенти, чиито костни тъкани реагират с "чуждо тяло" и отхвърлят по същия начин повечето други имплантирани материали.

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече