д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Видове избелване на зъбите

Дата на публикацията: 13.02.2013

Методите за избелване на зъбите са много - избелване с четка и паста, избелване с ленти, избелване с писалка, избелващ гел за домашни условия, стоматологично избелване с лампа, лазерно избелване и други. Според Световната дентална асоциация (FDA), избелването може да бъде два вида - избелване (whitening), което възстановява естествения цвят на зъбите и избелване (bleaching), което избелва над естествения цвят или до цвят, известен като "холивудско" бяло.

Избелване на зъбите в офис

При офис избелването се използва светлиннополимеризиращ защитен слой, който се апликира внимателно върху венците, за да се намали риска от химически изгаряния на меките тъкани. Избелващият агент е или карбамиден пероксид, който се разгражда в устата, за да образува водороден прекис или водород пероксид. Избелващият гел обикновено съдържа между 10% и 44% карбамиден пероксид - приблизително равно на 3% до 16% концентрация на водороден прекис. Гела се аплицира няколко пъти за по 15 минути, след което се аспирира.

Лазерно избелване на зъби

Светлинно-активиращото и лазерното избелване, използва светлинна енергия за да се съкрати времето на избелване в стоматологичния кабинет. Използват се мощни фотолампи или лазери, които освен че ускоряват процеса, дават и по-добър краен резултат. Енергийните източници са или халогени, или LED, или с плазмена дъга. Клиничните проучвания показват, че между тези три варианта, халогенна светлина е най-добрият избор за постигане на оптимални резултати.

Процедурата по избелването обикновено включва изолиране на меките тъкани с гингивопротектор , прилагането на професионален избелващ гел (25-38% водороден пероксид) и излагане на източника на светлина в продължение на 6 - 15 минути. В следствие на високата енергията, се възбуждат пероксидните молекули, като се следи да не се прегрява пулпата на зъба. Светлината обикновено е в рамките на синия спектър, тъй като е установено, че това е най-ефективната дължина на вълната за започване на реакция на водородния прекис.

Избелването може да бъде направено за около 30 минути до един час в рамките на едно посещение при зъболекар. Процедурата е напълно безболезнено, трайна и безвредна. 

Вътрешно избелване на зъби

Вътрешни избелващи процедури се извършват на девитализирани зъби, които са подложени на ендодонтска терапия (каналолечение). Те най-често променят цвета си в следствие на вътрешната промяна в структурата на зъбите - кръв и някои силни медикаменти, които използваме в стоматологията.

Вътрешното избелване на зъбите включва пробиване на отвор до пулпната камера, почистване, запечатване, и запълване на кореновия канал с гутаперка. Важно е и поставянето на пероксид гел в целулозна камера, така че гела да работи директно във вътрешността на зъба по дентиновия слой. В този вариант прекиса е запечатан в рамките на зъба в продължение на няколко дни и ако е необходимо може да се подмени до постигане на желания ефект.

Домашно избелване на зъби

Избелване с писалка. Писалките се продават в търговската мрежа от доста време, но техният ефект обикновено слаб върху силно оцветени зъби. По мое мнение, избелващите писалки са подходящи единствено за поддръжка на професионално избелени зъби. Те съдържат много слаба концентрация на избелващ гел, който се нанася чрез изписване / рисуване по зъбите.

Избелването с търговски продукти, предназначени за домашна употреба може да бъде с гелове, дъвки, изплакване с разтвори, пасти за зъби, лентички и др. Важно е да се има в предвид, че не всичко, което се предлага на пазара е безопасно и разрешено за употреба. За да сте сигурни в качеството на продуктите, които купувате - вземете ги от Вашия зъболекар, тъй като единствено лекарите по дентална медицина могат да следят за качествата им и да гарантират тяхната безопасност. Името на зъболекаря е първия гарант за качеството на продукта.

Продуктите за домашно избелване на зъби използват висока доза карбамид пероксид.

Избелване се извършва чрез прилагане на високо концентрирани окислителни агенти по зъбите с тънки пластмасови шини. Желателно е тези шини да бъдат индивидуално изработени, тъй като това е предпоставка за бърз резултат. Шините се поставят върху зъбите за определен период от време (в зависимост от системата), след което се отстраняват, зъбите се измиват и процедурата се повтаря няколко път и до постигане на желания ефект. Крайния резултат е различен и до голяма степен се определя от първоначалния цвят на зъбите и факта доколко пациента е стриктен в изпълнението на процедурата. Ефекта е най-траен при непушачите.

В търговската мрежа се продават гелове с много ниска концентрация на пероксид и фабрични шини. Тези шини често не прилепват плътно по зъбите, гела се разтича в устата и крайния резултат е незадоволителен. От друга страна, ниската концентрация на пероксида е слабо активна, което налага процедурата да се повтаря минимум 14 дни за по един час. Процесът определено е травмиращ за пациента.

Избелващите пасти за зъби нямат избелващ гел, а съдържат предимно силни абразиви, които отстраняват петната и налепите по повърхността на зъбите.

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече