д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Зъбен камък

Дата на публикацията: 23.02.2013

Зъбният камък представлява минерализирана зъбна плака (бактериална маса), която се формира върху зъбите. Ако не се отстранява, зъбната плака се втвърдява във времето и формира зъбен камък.

Премахването на зъбната плака става механично, основно с четка и паста за зъби, конци или четчици за почистване на междузъбното пространство (интердентални четки). Индивидуалния избор за паста и четка на пациента се осъществява с помощта на зъболекаря.

Зъбният камък се разделя на подвенечен (субгингивален) и надвенечен (супрагингивален) зъбен камък.

Техника на отстраняване на зъбния камък

Отстраняването на зъбния камък бива машинно и ръчно.

Машинното почистване се осъществява с ултразвукови апарати, чрез вибрации. Вибрациите начупват и отлепят отлаганията от зъбната повърхност, а водния спрей механично премахва частиците от зъбния камък и охлажда.

За ръчното отстраняване на зъбния камък се изисква специален набор от инструменти, наречени кюрети и умения на денталния лекар. Манипулацията е безболезнена, изключение правят пациенти с повишена чувствителност – в тези случаи е задължително обезболяване.

След почистването на зъбният камък, зъбите се полират. Полирането се извършва, чрез полирна (флуорна паста), гумички и четчици, монтирани на наконечник и абразивни лентички, с които се полират междузъбните пространства. Полирането има за цел да осигури гладки зъбни повърхности, по които плаката вече по-трудно ще се задържи, както и за отстраняване на оцветявания от кафе и никотин.

Усложнения в резултат на непочистен/натрупан зъбен камък

Надвенечния зъбен камък е причина за развитие на кариес, а подвенечния зъбен камък е патогенен потенциал за развитието на пародонтални заболявания – гингивит и пародонтит.

Гингивитът е възпаление на гингивата и протича с кървене при миене на зъбите, лош дъх в устата, зачервена венечна лигавица.

Пародонтит е деструктивно заболяване, което се характеризира с разрушаване на костта (намираща се в под венечната лигавица), възпаление на гингивата и формиране на пародонтален джоб. Когато зъбният камък се отстрани, гингивалното възпаление стихва, но промените в костта остават. Пародонтита прогресира бавно и след дълги години нелечение може да доведе до загуба на зъби.

Почистването на зъбният камък е задължително да бъде два пъти годишно.

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече