д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Бондинг за безупречни усмивки

Дата на публикацията: 22.02.2013

Бондинга е стоматологична процедура, при която се прилага композитен материал (твърд и пластичен) с цвета на естествените зъби. В практиката често се налага да преобразявам усмивките на моите пациенти с бондинг, защото процедурата е щадяща, бърза и финансово изгодна.

Кога се прилага бондинг?

Стоматологичен бондинг може да се приложи в следните случаи:

За възстановяване на кариозно-разрушени зъби (композитните смоли се използват за запълване на кухините, получени след почистване на кариеса.

- За да се поправи счупен или напукан зъб.

- Да се подобри външния вид на обезцветени зъби.

- Да затвори пространствата между зъбите при диастема или треми.

- За да изглеждат зъбите по-високи или по-дълги.

- За промяна на формата на зъбите.

- Като козметична алтернатива на пломбите.

- За да защити част от корена на зъба, която е била изложена като венечна рецесия.

Каква е процедурата?

I. Подготовка

Понякога е необходима малка подготовка, понякога - повече. Това се определя индивидуално.

Има случаи, в които не се налага анестезия, но има случаи, в които бондинга се използва за реконструкция на разрушен от кариес зъб, когато упойката е препоръчителна.

Подготовката включва и избора на подходяща разцветка на композитния материал, близка до цвета на естествения зъб.

II. Процедура

Повърхността на зъба се разграфява, за да се постигне по-добро свързване с композита. След това се нанасят бондовете (лепилата) и се аплицира материала послойно. Използват се различни цветове и всеки един пласт внимателно се добавя, приглажда и оформя. За втвърдяването на материала се използва ултравиолетова светлина или лазер. Финалния етап е оформяне, полиране, финиране и лак, за да се постигне идентичен блясък с останалата част от повърхността на зъба. По време на на процедурата се използва кофердам (рубердам), който изолира слюнката и допринася за надеждността на връзката зъб - композит, което е предпоставка за постигане на по-голяма трайност на бондинга.

III. Времетраене

Бондинга отнема около 30 до 60 минути на зъб, за да се завърши. Понякога окончателното финиране и полиране може да се отложи за след 48 часа и това ще отнеме още 15-20 минути.

Какви са предимствата на бондинга?

Бондинга е една от най-лесните и евтините козметични дентални процедури. За разлика от фасети и корони, които представляват зъбни покрития и трябва да бъдат произведени в лаборатория, бондинга може да се реализира в едно посещение. Безспорно преимущество е и факта, че при бондване се отстранява най-малко количество зъбен емайл. В повечето случаи, лечението не изисква анестезия.

Какви са недостатъците на бондинга?

За съжаление, повърхността на бондинга лесно се оцветява от храни и лесно се наранява. Това, разбира се, може да се компенсира с посещение при стоматолог за допълнително полиране. Бондинга е идеално решение на малки козметични проблеми, както и корекция в големината, формата и цвета на предните зъби. Като цяло обаче не е достатъчно траен в сравнение със залепването на керамична фасета или корона. Трайността много зависи от качествата на материала, надеждността на връзката, от наличието на вредни навици и др. Животът на един бондинг е от 3 до 10 години, без да се прави ново възстановяване.

Зъбите с бондинг не се нуждаят от специални грижи. Просто трябва да се спазват правилата за орална хигиена. Четкане на зъбите поне два пъти на ден, използване на конци поне веднъж дневно и редовни профилактични прегледи в зъболекарски кабинет.

Цената на един бондинг е строго индивидуална и зависи от дефекта който ще се възстановява и времето отделено за изработката му. Важно е да се уточни обаче, че бондинг е преди всичко козметична процедура и не се покрива от здравноосигурителните фондове.

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече