д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Правила на орална хигиена

Дата на публикацията: 17.02.2013

Правилното провеждане на оралната хигиена е важен фактор в стоматологичната профилактика на зъбния кариес и пародонтопатиите. Рецептата за подбора на правилните средства за провеждане на орална хигиена не е една. Вашия стоматолог е специалиста, който може да даде реална оценка на хигиената и само той може да Ви насочи към правилните средства.

Има пет основни правила,за провеждане личната орална хигиена:

Правило 1:

Да се мият зъбите редовно. Най-малко два пъти на ден по 2-3 минути. Това трябва да става сутрин след закуска и вечер след вечеря. Можете да ги миете и след всяко хранене!

Правило 2:

Използване на подходяща четка за зъби. Препоръчвам четките за зъби да се сменят на всеки три месеца. Проверявайте четката за зъби редовно и за признаци на износване. „Четината“ на някои четки за зъби се оцветяват по определен начин и така показват кога се е износила. Винаги използвайте четката за зъби, която ви е препоръчана от лекарите по дентална медицина.

Правило 3:

Не натискайте силно при четкане! Когато се мият така зъбите, може лесно да се увреди повърхностния емайл и по този начин да се създаде предпоставка за поява на зъбен кариес и пародонтит.

Правило 4:

Мият се всички повърхности на зъбите! Често е необходима консултация със зъболекар, за да демонстрира правилната техника на миене на зъбите.

Правило 5:

Четкането само по себе си не е достатъчно! Въпреки, че четката почиства най-добре зъбите, има някои места, до които не може да достигне. Поради това се препоръчва употребата на конци най-малко веднъж на ден и използване на вода за уста. Използвайте вода за уста, препоръчана от лекарите по дентална медицина!

Тези пет правила са в никакъв случай не означават ръководство за правилното провеждане на лична орална хигиена. Най-важното правило е да посещава личния зъболекар, за да се гарантира, че зъбите са добре почиствани.

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече