д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Профилактичните прегледи

Дата на публикацията: 17.02.2013

Наличието на гингивит (възпаление на венците) и лош дъх (халитозис) не винаги се дължи на лоша хигиена или немарливост. Това може да е симптом на сериозно протичащо пародонтално заболяване, който изисква своевременна консултация със зъболекар.

Профилактиката на кариес и пародонтални заболявания при възрастните включва:

- редовни профилактични прегледи;

- редовно почистване на зъбния камък (надвенечен и подвенечен);

- правилно изпълняване на оралнохигиенни мероприятия (четкане с четка и паста за зъби);

- употреба на допълнителни средства за хигиена(междузъбни четчици, флосове, разтвори за жабурене, орални душове).

Редовните профилактични прегледи се провеждат в денталния кабинет поне два пъти за една календарна година.

Важно е първо стоматолога да получи информация от пациента за наличие на някакви проблеми в устната кухина (болка , чувствителност, кървене на венците, проблеми в долночелюстните стави, наличие на подутина или оток в лицево-челюстната област, промяна в общото здравословно състояние).

Прегледа се състои в оглед на зъбите и венците, назначаване на контролни рентгенови снимки при нужда, допълнителни изследвания и се прави оценка на устната хигиена на пациента. На този оглед могат да се установят нови кариеси, кариеси около пломби, дефектни пломби, фрактури на зъбни фрагменти и други.

Следи се състоянието на зъбите като цяло, дали има подвижност, болка или чувствителност при натиск, при почукване със инструмент, наличие на мостове, корони и тяхната цялост. Оглеждат се венците за оток, възпаление, зачервяване, посиняване, кървене - спонтанно, провокирано, промяна в областта на венечната папила.

Рентгеновите изследвания се назначават с цел да спомогнат изясняването на налични проблеми в устната кухина, да се проследи ефекта от от наскоро проведено лечение и да се направи по-точен лечебен план.

При първичен пациент се назначава ОПГ (ортопантомография) за да се изгради правилна представа за състоянието му.

Сегментните снимки се правят за да се проследи състоянието на един до три зъба.

С цел кариес диагностика може да се назначи т.нар. “bite wings” снимка, която се използва за откриването на „скрити кариеси“ и или секудерни кариеси (особено около амалгамени или "бели“ пломби. Изготвя се „Картон за орално здраве“, в който се описват всички особености, които се забелязват след прегледа и разчитането на рентгеновите снимки. Изготвя се и анализ за оценка на състоянието.

Прегледа трае от 15 до 30 минути.

Почистването на зъбния камък, зъбна плака и полиране на зъбните оцветявания се провежда в следващо посещение в денталния кабинет. Първо се прави оцветяване на плаката със специални оцветяващи таблетки, за да се оцени провеждането на личната орална хигиена и се започва с отстраняването на натрупания надвенечен зъбен камък с ултразвуков и ръчен инструменти. По необходимост се извършва обезболяване с локален анестетик. Подвенечния зъбен камък най-добре се чисти с помощта на Грейси-кюрети. Полират се зъбите с профилактични пасти и четчици, “силиконови чашки“ или с т.нар.”air flow. Само така се намалява склонността към натрупване на плака и камък по зъбните повърхности.

Налепите и петната се отстраняват чрез полиране с по-абразивна паста, но може да се препоръча и избелване при нужда.

След прегледа и почистването на зъбния камък се прави анализ на клиничното състояние на пациента и се назначават часове за лечение на откритите дентални проблеми, като се започва от най-спешния.

Всички проблеми в устата трябва да се решават незабавно, защото те в даден момент ще доведат до по-сериозни такива или до проблеми с общото здраве и работоспособност.

Трябва да се обърне специално внимание и на проблеми като „бруксизъм, бруксомания“, които нарушават комфорта при всеки един пациент и водят до сериозна патология не само в устната кухина, но и в цялата лицево-челюстна област. Тук обикновено е необходима колаборация с психолог, за да може да се повлияе и на нарушеното психологично равновесие.

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече