д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Естетични директни възстановявания

Дата на публикацията: 16.02.2013

Естетичните директни възстановявания, известни още като "белите пломби" се изработват от бяла композитна смола, която се залепва с помощта на силни адхезиви към естествения зъб. Естетичните пломби са отлично решение когато се търси прецизно възстановяване на формата и цвета на разрушен зъб, при това в естетически издържан модел, здравина и дълготрайност.

Годността на възстановяването до голяма степен зависи от пълното почистване на кариесната маса, правилното оформяне на дефекта и прецизното спазване на адхезивния протокол. Не по-малко значение имат послойното нанасяне на материала и изпичането му със специална фотополимерна лампа до неговата пълна полимеризация.

Почистването на зъба се извършва с бързооборотна техника (турбинен накрайник, микромоторен наконечник и високоенергиен лазер), като непрекъснато се промива с дестилирана вода или физиологичен разтвор. Когато ситуацията го налага, зъба се оцветява с кариес детектор, който улеснява следенето за остатъци от кариесни материи, които биха опорочили добрата адхезия.

След почистването и оформянето на естествените зъбни тъкани се преминава към възстановяването. Прави се една добра изолация с помощта на памучни ролки или рубердам, поставят се помощни и контурооформящи средства за правилно оформяне на контактпункт и се пристъпва към изпълнение на адхезивния протокол.

Първо се е ецва (киселинна обработка на емайла и дентина с цел на разграпавяването им), след това се десензитира и се нанасят поетапно бондовете за емайла и за дентина. Може да се използват и други протоколи, но точно този според мен гарантира най-добра адхезия и залепване!

Следва нанасянето на фотокомпозита с помощта на специален инструмент и послойното му изпичане (втвърдяване) с фотолампа.

Фотополимера се произвежда с много различни цветови характристики и различна консистенция, което налага избора и съчетанието им по цвят и твърдост да бъдат направени от компетентен специалист - стоматолог.

След втвърдяването на последната порция от полимера се пристъпва към финиране и полиране на възстановяването, за да се оформят правилни контакти със съседните зъби.

Полирането е много отговорен процес и от него до голяма степен зависи крайният резултат и дълготрайността на възстанояването. 

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече