д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Коронките - видове и приложение

Дата на публикацията: 16.02.2013

Коронките  представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с помощта на дентални цименти. Функцията им е да подсилят силно разрушени зъби, като възстановят недостатъци в цвета, големината и формата им.

Коронките  се изработват в специализирани медико-техническа лаборатории от зъботехници. Те се монтират върху равномерно изпилени от всички страни зъби. Дълбочината на изпиляване се определя на базата на определени правила, но така че загубата на зъбна тъкан да е сведена до минимум, а оформеното пънче (т. нар. зъбно пънче) да притежава оптимални характеристики за механично задържане на коронката върху себе си.

След оформянето на основата, се взема отпечатък със силиконов материал, който се предава в зъботехническа лаборатория. По него се отлива гипсов модел, чрез който зъботехникът изработва коронки.

Метало-керамичната корона  има условно три лабораторни етапа. На първи етап се изработва металното кепе, изпробва се в устата на пациента. Следва покриване на метала с порцелан, отново се пробва и накрая в лабораторията се глазира и се залепва с цимент върху зъбното пънче. Глазирането е финалното изпичане на порцелана в керамичната пещ. След този етап вече трудно се правят корекции в цвета, формата и големината. 

Според отношението на зъбното пънче към венечния ръб, има два типа корони:

1. Тангенциални корони (по-стара система за изпиляване) - корони, при които ръба отстоява неравномерно от венечния ръб. Недостатък при тях е, че създават предпоставки за непрекъснати възпаления на венеца около зъба, неточни са и задържат остатъци от храна. Отделно от това, се почистват трудно, в следствие на което имат по-къс живот. Предимството им е, че са по-евтини и по-лесно се изработват. Около 80% от всички поставени корони в практиката са тангенциални.

2. Прагови корони (сравнително нова технология). Те са щадящи за венеца и запазват зъба за по-дълъг период от време. Праговите корони клинично създават по-адекватно съотношение към зъбното пънче, но технологично се изработват по-трудно и са по-скъпи от тангенциалните. Тези корони са предпочитани особено при пациенти с хронични пародонтални възпаления. Основното им предимство е, че са надеждни и имат висока профилактична стойност!

Праговите корони изискват по-специална подготовка на зъбните пънчета - оформянето на прагче в близост до венечния ръб и много прецизен отпечатък от протезното поле. Прагчето е необходимо, за да създаде "стъпало", на което да "стъпи" коронката и да оформи една точно съотношение коронка-корен, за да се запази пародонта на зъба за по-дълго време.

Изцяло керамичните коронки са метод на избор при зъби подложени на по-слабо дъвкателно натоварване - например фронтални, кучешки, премолари и много рядко молари. Тези коронки са относително крехки, но с тях могат да се постигнат много високи естетични резултати.

Металокерамичните коронки  могат да възстановят перфектно цвета на зъба с всичките му характеристики и нюанси.

Циркониевите корони  се състоят от циркониево кепе, което е облицовано с порцелан. Циркониевото кепе е направено от циркониев блокче, изрязано от специална машина по т.нар. CAD-CAM технология. Отпечатъкът се взима чрез силикон и след това се заснема с камера, която предава образа от отпечатъка на компютър. Компютъра проектира кепето и управлява изрязването на блокчето. Готовото циркониево кепе се тества върху пънчето и ако всичко приляга перфектно се моделира порцелана. Завършената циркониева коронка се залепва със специален композитен цимент.

Циркониевите коронки са нова технология, все още недостъпна за много пациенти по финансови съображения, но са достоен заместник на металокерамиката по много показатели. С тях може да се получи много добра цветова характеристика и се избягва "сивия" кант на венеца, който се получава при много металокерамични коронки.

Пластмасовите коронки се използват предимно като временни - докато се лекува зъба, докато се изчаква лабораторното изработване на постоянните коронки... Те не могат да престоят повече от 2-3 месеца. Лепят се с временен цимент, за да могат лесно да се свалят при нужда.

Не бива пластмасови коронки да се използват като постоянни, тъй като те са токсични и много лесно се изтриват и чупят по време на дъвчене.

Други коронки, които се използват в денталната практика са златните - златокерамика, каптек коронки и коронки от металокерамика с позлатен метален кант.

Съществуват и така наречените полукоронки. Те не обхващат цялата зъбна корона, а само част от нея. Изработват се от метал, порцелан или друг здрав материал. Към тях спадат фасетите, инлеите, онлеите и овърлеите, за които ще разкажа в отделна статия.

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече