д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Лечение на пулпит Лечение на пулпит Лечение на пулпит

Лечение на пулпит

Запазете час

Когато нервът на зъба  се възпали, пациентът изпитва остра и продължителна болка с различна сила, която може да бъде овладяна само със силни обезболяващи.


Обикновено инфекцията на пулпата се получава вследствие на дълбок кариес. Затова пациенти, които са отлагали лечението си дълго време, идват за да им сложа пломба, а се оказва, че трябва да лекувам корените на зъба и да отстраня мъртвата пулпа. 

 

Описание на стоматологичното лечение

 Старая се лечението да бъде максимално безболезнено.


  • Задължително назначавам рентгенова снимка и правя тестове за болезненост.

  • Поставям на пациента подходящата упойка и отварям зъба.

  • Отстранявам инфектирания нерв.

  • Почиствам кореновите канали. Много е важно да не останат никакви инфектирани частици.

  • Запълвам каналите със специална паста и тънки хартиени щифтчета. Това е от изключителна важност за бъдещото състояние на зъба и предотвратяването на появата на граноломи и кисти.

  • Поставям пломба или коронка за финал.

 

Продължителност на стоматологичното лечение

За съжаление лечението на пулпита не е толкова бърз и лесен процес. Колко дълго ще е то зависи от броя на каналите, които трябва да се обработват, както и от това колко са изкривени.


В практиката ми има редки случаи, в които лечението на пулпит продължава по един или два месеца.

Запазете час
Стоматологични услуги

Усложнения при липса на адекватно лечение

Случвало се е при мен да идват пациенти за ре-лечение. Най-често проблемите са:

  • Лоша диагностика, т.е. лекуван е зъб, от който пациентът не се оплаква.

  • Недостатъчно прецизно почистване на каналите. Ако не се отстранят всички инфектирани частици, има опасност от развитие на гноен процес и силна болка при натиск.

  • Недобро затваряне на зъба. В този случай има опасност от развитие на граноломи и кисти. Ако не се реагира навреме, те стават все по-трудни за лечение и може да се наложи отстраняване на зъба.

Профилактичните прегледи са най-ефективният начин никога да не се налага лечение на пулпит. Не ги подценявайте. Ако вече усещате болка в зъбите, отидете на зъболекар по най-бързия възможен начин. Нелекуването на пулпит води до развитие на гангрена, граноломи, лицев оток и тежка интоксикация.  

 

Гаранция на стоматологичните услуги

Практиката ми показва, че за повечето пациенти лечението на пулпит е сериозно изпитание, независимо от упойката, професионализма и такта на стоматолога. Понякога причините са чисто психологически – необходимостта да се посещава зъболекарският кабинет често и за дълъг период от време.


Аз се опитвам по всякакъв начин да облекча и успокоя моите пациенти и да им осигуря ефективно лечение без болка. 

Запазете час
Стоматологични услуги

 

shade

Информационен бюлетин

Кореново (ендодонтско) лечение

При ендодонтското лечение се отстранява пулпата (нерва) на зъба, защото тя е възпалена, инфектирана, безвъзвратно унищож...

всички публикации по темата
shade
 

Абонаментни планове

 
Дентален план за бизнес клиенти
Бизнес дентален план

Специално за малкия и среден бизнес създадох план за дентално обслужване, обединявайки най-търсените услуги в стоматологичния сектор. Този план дава възможност за осчетоводяване на извършените дейности съгласно чл. 204 и чл. 208 от ЗКПО.

 

вижте повече

Дентален план за семейства
Фамилен дентален план

Фундаментален принцип на моята практика е пациентите ми да са добре информирани и да получават комплексна, съвременна и висококачествена дентална грижа. На мен можете да разчитате, че ще се погрижа за красотата на Вашите усмивки без компромиси.

 

вижте повече