д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Лечение на кариес Лечение на кариес Лечение на кариес

Лечение на кариес

Запазете час

Кариесът е разрушаване на твърдите зъбни тъкани. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-безболезнено е то.


Често обяснявам на своите пациенти, че той има различни проявления. В началото може да се прояви като бяло или белезникаво петънце върху зъба. Ако не му се обърне внимание навреме, петънцето се задълбочава, твърдите тъкани продължават да се разрушават и се стига до непоправими увреждания на целия зъб и кореновата структура.


Затова е важно да не изчаквате появата на тъмно петно или дупка в зъбите, а да търсите стоматологична помощ, колкото е възможно по-скоро.

 

Описание на стоматологичното лечение

Лечението зависи от степента на развитие на кариеса и увреждането на зъба. Винаги напомням на пациентите си, че колкото по-рано се открие кариесът, толкова по-безболезнено, бързо и щадящо зъба ще бъде лечението.

Най-общо, процесът на лечение на кариес е следният:

  • Премахвам цялата мъртва тъкан, т.е. изпилявам тази част от зъба, в която е кариесът. За мен и за пациентите е важно кариесът да се отстрани напълно. В противен случай той ще се появи отново и много бързо ще доведе до усложнения.

  • След изпиляването поставям циментова подложка. Тя е много важна, за да не чувствате дискомфорт при натиск или когато приемате студени или топли храни и напитки. После избирам подходящ материал за съответната пломба и пломбирам зъба.

При усложнения и много задълбочен проблем е необходимо зъба да се умъртви преди да се пристъпи към изпиляване и пломбиране. Процесът е доста по-бавен, в някои случаи болезнен и по-скъп за пациентите. Затова препоръчвам да не чакате да ви заболи, а да си правите редовни профилактични прегледи и да лекувате кариеса, докато е още в началната си фаза. 

 

Продължителност на стоматологичното лечение

При кариеса тя зависи от това, в какъв стадий е идентифициран проблемът. Ако той е в начален етап на развитие, провеждам лечение в рамките на едно посещение. Когато е необходимо да умъртвя зъба, преди да го изпиля и да поставя пломба, лечението протича в рамките на пет, а понякога и повече, посещения

Запазете час
Стоматологични услуги

Усложнения при липса на адекватно лечение

Кариесът започва като деминерализация на емайла – това са белите петънца по зъбите. С времето, в следствие на това, в зъба се образуват дупки. Колкото повече отлагате лечението, толкова повече те се разширяват и задълбочават. Ако не вземете мерки, части от болния зъб започват да се чупят, разкрива се пулпата (зъбното ядро) и за да се спаси, зъбът трябва да бъде умъртвен, а понякога дори изваден.


Затова, като стоматолог, препоръчвам да не чакате да ви заболи, а да вземете превантивни мерки. Така ще си спестите болка, време и средства. 

 

Гаранция на стоматологичните услуги

Знам, че най-важното при лечение на кариес е доброто почистване на зъба и изборът на подходящи материали, което гарантира, че проблемът няма да се повтори. За мен и за пациентите е важно лечението да протича максимално безболезнено и ефективно. За целта използвам висококачествени продукти – упойки, подложки, пломби. Така след пломбирането моите пациенти имат отново здрави и добре изглеждащи зъби. 

Запазете час
Стоматологични услуги

 

shade

Информационен бюлетин

Видове пломби

Кариеса е заболяване на зъба, който се лекува чрез пломбиране “обтуриране“ с различни материали. Най-стария начин на пло...

Класификация на кариесите

Трудно е една класификация да обхване всички видове кариеси по всички техни фактори, затова се прави класификация на кар...

Диагностика на кариес

Зъбния емайл е силно минерализирана ацелуларна тъкан. Възникването на кариеса става чрез химичен процес в кисела сред...

всички публикации по темата
shade
 

Абонаментни планове

 
Дентален план за бизнес клиенти
Бизнес дентален план

Специално за малкия и среден бизнес създадох план за дентално обслужване, обединявайки най-търсените услуги в стоматологичния сектор. Този план дава възможност за осчетоводяване на извършените дейности съгласно чл. 204 и чл. 208 от ЗКПО.

 

вижте повече

Дентален план за семейства
Фамилен дентален план

Фундаментален принцип на моята практика е пациентите ми да са добре информирани и да получават комплексна, съвременна и висококачествена дентална грижа. На мен можете да разчитате, че ще се погрижа за красотата на Вашите усмивки без компромиси.

 

вижте повече