д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Вашите въпроси

Лечение на кариес

Възможно ли е да се появи кариес на вече пломбиран зъб?

Да, пломбираните зъби също образуват кариеси!

Най-често причините се коренят в лошата или занемарена лична хигиена. Пломбата не пази зъба от кариес, тя замества загубената част от него и възстановява загубената му функция. Останалата част от зъба също може да се разруши от кариозен процес.

Понякога лошо изработена пломба създава предпоставка за развитие на кариес, но в повечето случаи, тя е само фактор, а причината е друга.

Регулярните профилактични прегледи, правилно провежданата лична хигиена и разнообразното хранене предпазват пломбирания зъб от нов кариес.

Може ли да се прави лечение на кариес по време на бременност?

Да, дори е желателно да се лекува всеки кариес, констатиран по време на бременност.

Важно е женатаq в първия триместър от бременносттаq да посети зъболекаря си за снемане на зъбен статус, да се излекуват всички кариеси, да се почисти зъбният камък, при необходимост да се изпише флуорни препарати за кариеспревенция, да се обсъди оралната хигиена и като цяло да се вземат подходящи мерки.

При лечение на заболявания в устната кухина се използва анестетичен разтвор с подходяща концентрация и състав. Интервенциите в устата се провеждат внимателно и с не по-голям интервал от 30 минути. Нелекуването на кариеса по време на бременността ще доведе до по-сериозни усложнения от местен характер - пулпит, гангрена, оток и екстракция на зъби до такива с общ характер. Всичко това може да доведе до инфекции в кръвта и повишава значително риска за увреждане на плода.

Трябва ли да се лекуват кариесите на млечни зъби?

Често ми задават този въпрос.

Моята практика показва, че лечението на кариесите в млечните зъби е задължително, защото млечните зъби са важни за правилния пробив на постоянните зъби, на правилното оформяне на захапката и преди всичко, защото болните млечни зъби са огнища на възпаления, които могат да дадат отражение в целия детски организъм.

Всяко възпаление  може да доведе до увреждане на бъбреци, черен дроб, сърце, да сенсибилизират детския организъм към определени щамове микроорганизми, поява на алергии, автоимунни заболявания.

В практиката си имам случаи на косопад, вследствие на нелекуване на усложнение на зъбен кариес и дори гангрена на млечни зъби!

Какви са причините за поява на кариес?

Трудно е да се каже!

Има много фактори: лоша орална хигиена - нередовно или неправилно миене на зъбите, честа употреба на сладки, нишестени, силно рафинирани храни - вафли, шоколади, употреба на газирани напитки. Много голямо значение има и генетичната предиспозиция. Има пациенти с изключително занемарена хигиена, но много здраво съзъбие и обратно.

Можете да намерите повече информация в моята статия "Фактори, формиращи кариеса"

Какво означава "биберонен кариес"?

Биберонен кариес се среща в ранна детска възраст. Предизвиква се от подслаждане на биберона с мед или други подсладители, което води до разрушаване на предните зъби.

Какви са недостатъците на амалгамените пломби?

Напоследък амалгамата все по-рядко се използва поради някои сериозни недостатъци - силен корозионен потенциал, излъчване на живак по време на втвърдяването и след това, отлагане на метални йони във венците, влияние или доказана взаимовръзка в по-далечни органи и системи. Използването на амалгамата изисква специално оформяне на подлежащите зъбни структури и отнемане понякога на здрави или неувредени емайл и дентин.

Трудна е диагностиката на вторични кариозни огнища, които са в близост до обтурация с амалгама. Обтурациите с амалгама са неестетични, те създават впечатление за нисък социален статус и лоша хигиена.

Какво представлява зъбния кариес?

Зъбният кариес е бактериална инфекция, която води до деминарализация и унищожаване на твърдите зъбни тъкани (емайл, дентин и цимент). Инфекцията се задълбочава с времето и води до качествени и количествени промени в зъбната структура.

Кариеса започва обикновено от емайловата повърхност. Клиничната симптоматика обикновено е по-бедна или просто няма такава и се установява при обстоен преглед. Пациента обикновено споменава за слаба чувствителност към сладко. Когато кариесът навлезе в дентина симптоматиката е по-изявена. Пациента се оплаква от болка при хранене или употреба на студени напитки. Болката може да бъде силна или по-слаба в зависимост от големината на кариозния процес и индивидуалните особености на всеки един пациент. Тя се дължи на дразненето на одонтобластните израстъци, които се намират в дентиновите каналчета на дентина. Нарушена е бариерната функция на емайла и вече е налице „лезия“.

Прочетете повече в моята публикация "Зъбния кариес в детайли"

Как се определя начина на лечение на кариес?

За определяне на начина на лечение има голямо значение стадия на развитие на кариеса, неговата големина, възрастта на пациента и социалната му принадлежност. Лечението основно се дели на два типа - с изпиляване и без изпиляване. Малките кариозни петна и кариесите в начален стадий обикновено не се изпиляват, а се повлияват чрез флуоризиране или третирането им с леки флуорни препарати, лакове, гелове или разтвори за жабурене. По-големите кариозни петна и същинските кариеси се лекуват чрез изпиляване (отстраняване) на разрушената тъкан и заместването й с пломба (обтурация).

Какво става ако не лекуваме кариес?

Кариесът започва като деминерализация на емайла – това са белите петънца по зъбите. С времето, в следствие на това, в зъба се образуват дупки. Колкото повече отлагате лечението, толкова повече те се разширяват и задълбочават. Ако не вземете мерки, части от болния зъб започват да се чупят, разкрива се пулпата (зъбното ядро) и за да се спаси, зъбът трябва да бъде умъртвен, а понякога дори изваден.

Естетични пломби

Какво представляват фасетите и кога се прилагат те?

Фасетите (известни още като "керамични фасети") представляват тънки люспички от порцелан, чиято роля е да възстановят изгубени части от зъбите или да коригират техни дефекти. С помощта на фасетите може да се промени цветът, формата и големината на зъба. Те са трайно решение за корекция на сериозни или по-леки естетични проблеми върху един или няколко фронтални зъба.

В какви случаи се използва бондинг?

Бондинг метода решава дефекти и възстановява естетическия баланс на зъбите с помощта на специални композитни смоли, при това на сравнително ниска цена. Бондингът е решение за всички прояви на кариозни разрушения на зъбите, фрактури от травматично или друго естество, скриване на естетични или козметични дефекти, преоцветяване, неадекватна или неправилна форма на зъбите или големина им, възстановяване на зъбите вследствие на патологично изтриване, функционални или говорни проблеми, затваряне на диастеми и треми (разстояния между зъбите).

Какви са предимствата на естетичните пломби?

Едно от големите предимства на естетичните пломби е, че те са почти незабележими и не се различават от цвета на естествените зъби. Прилагат се както при лечението на кариес, така и при други разрушения на зъбите (фрактури, абразия).

Естетичните пломби могат да се използват при всички групи зъби – резци, кучешки, премолари (предни кътници) и молари (кътници).

Какво представляват зъбните коронки?

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с помощта на дентални цименти. Функцията им е да подсилят силно разрушени зъби, като възстановят недостатъци в цвета, големината и формата им.

Коронките се изработват в специализирани медико-техническа лаборатории от зъботехници. Те се монтират върху равномерно изпилени от всички страни зъби. Дълбочината на изпиляване се определя на базата на определени правила, но така че загубата на зъбна тъкан да е сведена до минимум, а оформеното пънче (т. нар. зъбно пънче) да притежава оптимални характеристики за механично задържане на коронката върху себе си.

Какви са преимуществата на циркониевите дентални коронки?

Циркониевите коронки са нова технология, все още недостъпна за много пациенти по финансови съображения, но са достоен заместник на металокерамиката по много показатели. С тях може да се получи много добра цветова характеристика и се избягва "сивия" кант на венеца, който се получава при много металокерамични коронки.

Какво представляват белите пломби?

Естетичните директни възстановявания, известни още като "белите пломби" се изработват от бяла композитна смола, която се залепва с помощта на силни адхезиви към естествения зъб. Естетичните пломби са отлично решение когато се търси прецизно възстановяване на формата и цвета на разрушен зъб, при това в естетически издържан модел, здравина и дълготрайност.

Годността на възстановяването до голяма степен зависи от пълното почистване на кариесната маса, правилното оформяне на дефекта и прецизното спазване на адхезивния протокол. Не по-малко значение имат послойното нанасяне на материала и изпичането му със специална фотополимерна лампа до неговата пълна полимеризация.

Какви са недостатъците на бондинга?

За съжаление, повърхността на бондинга лесно се оцветява от храни и лесно се наранява. Това, разбира се, може да се компенсира с посещение при стоматолог за допълнително полиране. Бондинга е идеално решение на малки козметични проблеми, както и корекция в големината, формата и цвета на предните зъби. Като цяло обаче не е достатъчно траен в сравнение със залепването на керамична фасета или корона. Трайността много зависи от качествата на материала, надеждността на връзката, от наличието на вредни навици и др. Животът на един бондинг е от 3 до 10 години, без да се прави ново възстановяване.

Какво представляват керамичните инлеи?

За пациенти, които изискват естетични възстановявания, керамичните инлеи представляват трайна алтернатива на композитните пломби в дъвкателната област (предкътници, кътници) на зъбите. Процедурата се състои в залепване на керамични пломби върху препарирани зъби с киселинно-ецващи материали. Свързващия механизъм разчита на киселинно ецване на емайла и използване на композитна смола, която трайно да задържи инлея към изпиления зъб. Свързването на порцелана се постига чрез ецване с с хидрофлуорна киселина и използване на силан-свързващ агент. В някои случаи керамичния инлей може да бъде заместен от лабораторно изработен композит, което го класифицира като композитен.

Керамични инлеи

Какво представляват керамичните инлеи?

За пациенти, които изискват естетични възстановявания, керамичните инлеи представляват трайна алтернатива на композитните пломби в дъвкателната област (предкътници, кътници) на зъбите. Процедурата се състои в залепване на керамични пломби върху препарирани зъби с киселинно-ецващи материали. Свързващия механизъм разчита на киселинно ецване на емайла и използване на композитна смола, която трайно да задържи инлея към изпиления зъб. Свързването на порцелана се постига чрез ецване с с хидрофлуорна киселина и използване на силан-свързващ агент. В някои случаи керамичния инлей може да бъде заместен от лабораторно изработен композит, което го класифицира като композитен.

Какви са предимствата на керамичните инлеи?

Керамичните инлеи са високо естетични възстановявания. Композитните пломби се изтриват с времето, а керамичните инлеи остават непроменени. Маргиналното просмукване, свързано с полимеризационното свиване при композитните възстановявания и високия термален коефициент на разширение на адхезивната смола е намален значително. Това е така, тъй като залепващия слой цимент(смола) е много тънък.

Какви са недостатъците на керамичните инлеи?

Правилното възстановяване на захапката е трудна задача за възстановяване с керамичните инлеи. Тъй като те са доста чупливи, е непрактично да се ажустира инлея, преди да се залепи на място. Освен това след като се ажустира, трябва изпилените места да се полират допълнително. Неполираният порцелан е изключително абразивен за емайла на антагониращите зъби (зъбите, с които е в контакт по време на дъвкателен акт).

Керамичен инлей или амалгама?

Керамичните инлеи се избират основно по естетически причини. Те са предпочитани пред традиционното пломбиране с амалгама и много хора си сменят неестетичните амалгамени пломби, с възстановявания с естествен цвят - керамични инлеи. Във всички случаи те са по-добри и по-трайни от естетичните композитните възстановявания и са признак на висок стандарт.

Бондинг

В какви случаи се използва бондинг?

Бондинг метода решава дефекти и възстановява естетическия баланс на зъбите с помощта на специални композитни смоли, при това на сравнително ниска цена. Бондингът е решение за всички прояви на кариозни разрушения на зъбите, фрактури от травматично или друго естество, скриване на естетични или козметични дефекти, преоцветяване, неадекватна или неправилна форма на зъбите или големина им, възстановяване на зъбите вследствие на патологично изтриване, функционални или говорни проблеми, затваряне на диастеми и треми (разстояния между зъбите).

Какви са недостатъците на бондинга?

За съжаление, повърхността на бондинга лесно се оцветява от храни и лесно се наранява. Това, разбира се, може да се компенсира с посещение при стоматолог за допълнително полиране. Бондинга е идеално решение на малки козметични проблеми, както и корекция в големината, формата и цвета на предните зъби. Като цяло обаче не е достатъчно траен в сравнение със залепването на керамична фасета или корона. Трайността много зависи от качествата на материала, надеждността на връзката, от наличието на вредни навици и др. Животът на един бондинг е от 3 до 10 години, без да се прави ново възстановяване.

Може ли да се прави бондниг на редица зъби?

Бондинга може да се изработи на един зъб или цяла редица. Основното му преимущество се състои в това, че изграждането може да стане в рамките на едно посещение, което определя цената в пъти по-ниска от тази на фасетите. Самият процес на бондване е много по-щадящ за зъбите, тъй като при първоначалната обработка се отнемат малко здрави зъбни тъкани.

Важно е да се отбележи, че неправилното планиране и изпълнение на бондинга води до нетрайност в конструкцията: отчупване на фотополимер или зъб, цялостно отлепване на композита или до болка в зъба.

Каква е процедурата на бондване?

Повърхността на зъба се разграфява, за да се постигне по-добро свързване с композита. След това се нанасят бондовете (лепилата) и се аплицира материала послойно. Използват се различни цветове и всеки един пласт внимателно се добавя, приглажда и оформя. За втвърдяването на материала се използва ултравиолетова светлина или лазер. Финалния етап е оформяне, полиране, финиране и лак, за да се постигне идентичен блясък с останалата част от повърхността на зъба. По време на на процедурата се използва кофердам (рубердам), който изолира слюнката и допринася за надеждността на връзката зъб - композит, което е предпоставка за постигане на по-голяма трайност на бондинга.

Колко време отнема бондването?

Бондинга отнема около 30 до 60 минути на зъб, за да се завърши. Понякога окончателното финиране и полиране може да се отложи за след 48 часа и това ще отнеме още 15-20 минути.

Профилактика

Възможно ли е да се появи кариес на вече пломбиран зъб?

Да, пломбираните зъби също образуват кариеси!

Най-често причините се коренят в лошата или занемарена лична хигиена. Пломбата не пази зъба от кариес, тя замества загубената част от него и възстановява загубената му функция. Останалата част от зъба също може да се разруши от кариозен процес.

Понякога лошо изработена пломба създава предпоставка за развитие на кариес, но в повечето случаи, тя е само фактор, а причината е друга.

Регулярните профилактични прегледи, правилно провежданата лична хигиена и разнообразното хранене предпазват пломбирания зъб от нов кариес.

Могат ли да се избегнат парадонталните проблеми?

Редовни стоматологични прегледи и професионално почистване на зъбите са гаранция за предотвратяването на пародонтологични проблеми. Стоматологичните прегледи служат за мониторинг на оралната хигиена на пациента и състоянието на венците. По този начин се идентифицират всички ранни признаци на пародонтит, успоредно с проследяването на реакцията от лечението.

Кога да започнем да учим детето да мие зъбите си?

От 18-месечна възраст, зъбите трябва да се мият с четка и паста от родителите. На три години детето трябва само да мие зъбите си. Зъбките се мият от всички страни: отвън, отвътре и отгоре, а движенията да наподобяват рисунка на дим върху зъбите. Всички зъби трябва да бъдат измити старателно, за не по-малко от 2-3 минути. Ако се използва флуорна паста за зъби (не трябва да се ползва преди детето да се е научило да не гълта и да плюе пастата), обемът на използваната паста, която се поставя върху четката, не трябва да бъде по-голяма от грахово зърно. Децата трябва да си да мият зъбите сутрин след закуска и вечер след вечеря или преди лягане.

Кога да заведем детето за пръв път на стоматологичен преглед?

ъм шестия до осмия месец от раждането започва нормалният пробив на млечните зъби. Ако децата имат закъснял пробив на временните зъби, много вероятно е да имат закъснял пробив и на постоянните.

Около тринадесетия-четиринадесетия месец трябва да бъде проведена среща с дентален лекар. Тогава се проследява пробивът на зъбите. Съзъбието се оформя окончателно до към третата година.

Колко често трябва да се мият зъбите?

Зъбите трябва да се мият с флуоридна паста два пъти дневно в продължение на най-малко 2 минути, за да ги запазите здрави.

Зъбната плака е филм от бактерии, който се формира върху зъбите и се задържа ако не се почиства правилно. Тя е предпоставка за заболяване на венците и появата на кариеси. Четкането на зъбите спира плакообразуването.

Кога трябва да се измиват зъбите?

Зъбите трябва да се мият в продължение на най-малко две минути сутрин след закуска и след вечеря преди лягане.

Никога не мийте зъбите веднага след хранене, тъй като така можете да ги увредите, особено след като сте яли плодове или сте употребили газирани напитки или вино.

Всяка храна, която съдържа киселина, влияе на зъбния емайл и може да го увредите с четката. За това е препоръчително да изчакате поне час след храненето, за да дадете шанс на слюнката да неутрализира киселината.

Електирческа или ръчна четка за зъби?

На практика няма значение. Важното е да миете правилно зъбите си.

Някои хора предпочитат електрическите четки, но това наистина е субективен елемент.

Какъв вид паста за зъби трябва да използвам?

Използвайте паста за зъби с почистващи препарати и частици, които помагат за премахване на плаката от зъбите.

Повечето пасти за зъби съдържат флуорид, който помага за предотвратяване и контрол на кариесите. Важно е да използвате паста за зъби с правилната концентрация на флуорид. Проверете върху опаковката.

Децата на възраст до 3 години използват паста за зъби с не по-малко от 1000 части на милион флуорид. Трябва да се следи детето да не гълта пастата за зъби.

Деца на възраст до 6 години трябва да използват паста за зъби с размери на едно грахово зърно. Флуора трябва де е в границите на 1350 - 1500 РРМ.

Възрастните трябва да използват паста за зъби с най-малко 1450 РРМ флуорид.

Как е правилно да се мият зъбите?

Съществуват различни методи, но аз винаги препоръчвам този:

1. Поставете главата на четката си между зъбите на 45 градуса срещу венците. Направете малки кръгови движения по всички повърхности на всеки зъб.

2. Четкайте външната повърхност на всеки зъб, на горна и долна челюст, под ъгъл спрямо венците.

3. Използвайте същия метод за вътрешните повърхности на зъбите.

4. Четкайте дъвкателната повърхност на зъбите.

5. За да почистите вътрешната повърхност на предните зъби, наклонете четката вертикално и направете няколко малки кръгови движения с предната й част.

6. Четкайте и езика, защото така ще се освежи дъха.

Трябва ли да се ползва вода за уста?

Да, когато се ползва вода за уста богата на флуор, това спомага за предотвратяването на кариес и отстраняването на остатъци от храна и бактерии, които може лесно да бъдат пропуснати с четката.

Въпреки това, не е препоръчително да се използва вода за уста веднага след миенето на зъби. В продължение на 30 минути след употребата й е важно да не се консумират храна и напитки.

Много води за уста съдържат алкохол, което ги прави неподходящи за деца. Употребата на такава вода може да предизвика сухота в устата и напукване на устните.

Кога да ползваме плака-оцветяващи таблетки?

Тяхната функция е да оцветят плаката в синьо или червено, за да покажат кои области на зъбите трябва да се почистят по-старателно.

Тъй като оцветяването може да продължи няколко часа, най-добре е да бъдат ползвани преди лягане.

Как се използват конци за зъби?

Използването на конец (Flossing ) не е само за почистване на храните, заклинена между зъбите. Редовният Flossing също може да повлияе заболяване на венците и лош дъх чрез премахване на плаката в междузъбните пространства.

Вземете 30-40 см от конеца и го хванете, така че имате няколко свободни сантиметра между ръцете си.    

Поставете конеца между зъбите и в района между зъбите и венците, доколкото може в дълбочина. Направете това от три до пет пъти, за да премахнете остатъците от храна и плаката.

Добре е да почиствате зъбите си с конец поне веднъж на ден, най добре преди лягане. Можете да използвате конци преди или след миенето на зъбите.

Използвайте интердентални четки вместо конци, особено ако зъбите ви са много близо един до друг и маневрирането на конец през процепа е затруднено.

Избягвайте да използвате клечки за зъби, за да премахнете задържана храна между зъбите, тъй като това може да доведе до венечно кървене, инфекция и болка.

Как да се грижим за зъбните импланти?

Както знаете, вашите собствени зъби изискват редовна грижа за устната кухина и редовни посещения за профилактика в зъболекарския кабинет. Зъбните импланти са като собствените Ви зъби и ще изискват същото внимание! За да се запази импланта чист и „здрав“ трябва редовно да си почиствате зъбите от зъбна плака с ежедневно почистване с четка и паста, използване на конец, жабурене с разтвори за уста и специални междузъбни четчици.

Какво трябва да знаем за четката за зъби?

Най-важното е, че трябва да я сменяте на всеки три месеца!

Четката за зъби е индивидуална и не трябва да се споделя, тъй като това може да доведе до разпространяването на инфекции.

Съществуват ли правила за спазване на орална хигиена?

Да. Правилното провеждане на оралната хигиена е важен фактор в стоматологичната профилактика на зъбния кариес и пародонтопатиите. Рецептата за подбора на правилните средства за провеждане на орална хигиена не е една.

Прочетете повече за това в моята публикация "Правила на орална хигиена"

Силанизиране

Какво представлява силанизирането?

Силанизирането е профилактично покритие на здрави, дълбоки фисури и бразди със силанти. Силантът е течен смолист материал, който се втвърдява при различни определени условия и има за цел да предпази деликатните детски зъбки от разрушаване.

Каква е функцията на силанизирането?

Най-голяма опасност за развитие на кариес при кътниците съществува по време на пробива и непосредствено след него. Поради стеснения вход на дълбоката фисура, слюнката не може да реализира отмиващото си действие, четката за зъби няма как да навлезе в дълбочината на тези тесни пространства, за да ги почисти. Отделно от това, предвид възрастта, в която пробиват зъбите и нестабилното ниво на орално-хигиенните навици на децата, силанизирането е безспорен фактор за запазване здравината на детските зъбки.

Какво представлява процеса на силанизиране?

Силанизирането е безболезнена манипулация. Процесът преминава през почистване на зъбчето с профилактичен набор от четки, гумички и паста, за да се премахне плаката и киселинна обработка на дълбоката фисура с 35%-37% фосфорна киселина за не повече от 20 секунди. Киселината се отмива и се нанася силанта, който е с нисък вискозитет. Втвърдява се с фотополимерна лампа.

Избелване на зъби

Защо потъмняват зъбите?

Зъбите се оцветяват най-вече от хранителни пигменти, богати на каротеноиди и ксантоноиди и бактериални пигменти. Някои лекарства допълнително оцветяват зъбите и намаляват блясъка им (трациклините). Редовната употреба на чай, кафе, чевено вино и тютюнопушенето също са фактори, оказващи влияние върху белотата на зъбите.

На каква основа са разработени продуктите за избелване на зъби?

За избелващите процедури се използва карбамиден пероксид, който реагира с вода и образува водороден прекис. Карбамид пероксид има около една трета от силата на водороден прекис. Това означава, че 15% разтвор на карбамиден пероксид е груб еквивалент на 5% разтвор на водороден прекис. Пероксид оксидиращия агент прониква в "порите" на емайловата кристалната структура и "избелва" оцветяванията в дентина. Така нареченото "силно" офис избелване използва светлинна енергия, за да се ускори процесът на избелване на зъбите в стоматологичен кабинет.

Какво представлява лазерното избелване на зъби?

Светлинно-активиращото и лазерното избелване, използва светлинна енергия за да се съкрати времето на избелване в стоматологичния кабинет. Използват се мощни фотолампи или лазери, които освен че ускоряват процеса, дават и по-добър краен резултат. Енергийните източници са или халогени, или LED, или с плазмена дъга. Клиничните проучвания показват, че между тези три варианта, халогенна светлина е най-добрият избор за постигане на оптимални резултати.

Има ли странични ефекти избелването на зъбите?

Най-често срещаните странични ефекти са временно увеличение на чувствителността на зъбите, особено в началото на процеса по избелване и леко възпаление на меките тъкани около устата. Дразненето на лигавицата в повечето случаи е следствие на неудобни шини, а не на избелващия зъбен агент. И двете състояния обикновено са временни и изчезват в рамките на 1 до 3 дни след спирането на лечението. Хората с чувствителни зъби и венци, с рецесия на венците и/или дефектни възстановявания трябва да се консултират със зъболекаря си преди да използват система за избелване на зъбите.

Влияе ли избелването на пломбите?

Избелване на зъби обикновено не променя цвета на пломби и други възстановителни материали. То не засяга керамика, поцелан, злато. Въпреки това, то може да се отрази в известна степен на възстановявания, направени с композитни материали като цимент и стоматологични амалгами.

Необходимо ли е да се прави избелване на зъбите?

Почти 90% от хората, навършили 25-годишна възраст се нуждаят от избелване на зъбите. Това се дължи на големия брой оцветяващи агенти, които се откриват в храната, въздуха, водата, цигарите, червеното вино, кафето и чая.

Съществуват ли естествени методи за избелване на зъби?

Има много популярни естествени начини за избелване на зъбите. Някои от тях могат да бъдат много нежни към зъбите, докато други са предпоставка за сериозни поражения върху зъбния емайл. Истината е, че повечето от тях имат историческо значение... Повече можете да прочетете в моята публикация "Естествени методи за избелване на зъбите".

Лечение на пулпит

Кога се прави кореново лечение?

Когато има силна болка в един зъб или зъбна редица, която трудно се повлиява с обезболяващи и тази болка продължава повече от минута след прием на някаква храна, се налага кореново лечение. Често пъти заболяването е съпроводено от гноен оток.

На какво се дължи появата на пулпит?

Обикновено инфекцията на пулпата се получава вследствие на дълбок кариес. Затова пациенти, които са отлагали лечението си дълго време, идват за да им сложа пломба, а се оказва, че трябва да лекувам корените на зъба и да отстраня мъртвата пулпа.

Кога е наложително да се прави кореново лечение?

Кореновото лечение се налага, защото само след отстраняване на каналното съдържание - канална пулпа или канална заплънк,а ще се реши проблема - спиране на болката и спадане на оттока. Както се разбира, кореново лечение се прави не само на витален досега зъб, но и на вече обработван. Има случаи, в които кариеса навлиза дълбоко в зъбните тъкани, при което размеква голяма част от тях, в следствие на което те пропускат остатъците от храна и напитки, което от своя страна дразни нервните окончания в пулпната тъкан и се води до болка при дъвчене. Ако не се обърне внимание на време, болката става постоянна, натрапчива дори спонтанна и трудно се подтиска с обезболяващи.

Какво представлява почистването на зъбни канали?

Съществуват много и различни методики на почистване на каналите, но те основно се делят на два типа - машинно и ръчно. Там където е възможно, машинното оформяне винаги се прави първо то, а после следва ръчното.

Машинното почистване много облекчава работата ми като зъболекар, постигат се високи резултати и процеса се изпълнява значително по-бързо. Могат да се използват увеличителни стъкла или ендодонтски микроскоп, с които се пресъздава по-добра визуализация на лечебния процес, което от своя страна е предпоставка за по-добри резултати.

Спешна помощ

Кога е наложително да се прави кореново лечение?

Кореновото лечение се налага, защото само след отстраняване на каналното съдържание - канална пулпа или канална заплънк,а ще се реши проблема - спиране на болката и спадане на оттока. Както се разбира, кореново лечение се прави не само на витален досега зъб, но и на вече обработван. Има случаи, в които кариеса навлиза дълбоко в зъбните тъкани, при което размеква голяма част от тях, в следствие на което те пропускат остатъците от храна и напитки, което от своя страна дразни нервните окончания в пулпната тъкан и се води до болка при дъвчене. Ако не се обърне внимание на време, болката става постоянна, натрапчива дори спонтанна и трудно се подтиска с обезболяващи.

Тренирам боен спорт. Какво да правя при счупен зъб?

Всяка трайна загуба на зъб изисква спешна оценка, защото този зъб може да бъдат повторно имплантиран.

Вземете експулсирания зъб, като го държите по възможност за короната, а не корена. Проверете дали е целия зъб или фрагмент!

Ако зъбът е замърсен, леко го изплакнете с вода от чешмата, но не го „търкайте“. Трябва да се поддържа влажен зъба. Най-добрият начин да направите това, е да го поставите обратно в гнездото или на мястото, от където е бил отстранен.

Друг вариант е да го поставите между бузата и венеца за да е напоен със слюнка.

Третият вариант е да поставите на изгубения зъб в прясно мляко. Веднага потърсете стоматолог!

Ако имате съмнение, че е счупен или разрушен:

Разрушените или счупените парчета трябва да бъдат поставени в хладна и влажна кърпа.

Парчетата или остатъците могат да се различават по големина и форма. Степента на разрушение ще помогне да се определи как вашият стоматолог ще лекува лекува зъба.

При промяна на позицията и/или сублуксация (контролирано изместване т.е. зъба може да си възстанови първоначалната позиция при лек натиск).

Опитайте се да преместите зъба или зъбите обратно в правилното им положение с много лек натиск. Не го насилвайте. Затворете уста и се опитайте да задържите зъба в тази позиция и веднага потърсете стоматологична помощ! Трябва да се шинират зъбите, така че може да реши бързо проблема. Преди среща (спаринг) поставяйте винаги назъбна шина за да предпазите зъбите си от подобни инциденти. Такива индивидуални спортни шини изработвам и аз в моя кабинет и те наистина са ефикасни!

Имам болка и не мога да разбера от зъба ли е или от венеца. Трябва ли да търся стоматолог по спешност?

Може да имате зъбен кариес или зъбен абсцес. Трябва да направите преглед при зъболекар в спешен кабинет, ако имате някои от следните симптоми:

- Болката е много силна. (Болката, свързана с кариеса се влошава при излагане на топло или студено или при натиск върху зъба или като дъвчене).

- Вие имате повишена температура.

- Венеца около болезнено зъба набъбва значително.

- Гной или друга течност се отцежда от около болезнената област.

- Отокът настъпва в бузата, брадичката, лицето или врата. (Никога не поставяйте аспирин или други болкоуспокояващи лекарства, срещу венците близо до засегнатия зъб, тъй като лекарството може да изгори венеца).

- Вашия венец, буза или част от лицето около болния зъб се зачервява.

Също така, ако имате някакво съмнение по отношение на причината за болката. Зачервяване или подуване на голяма част от венците изискват преглед от стоматолог. Зачервяването може да се дължи на гингивит, стоматологичен абсцес или инфекция или друго заболяване на венците.

Когато си затварям устата често чувам някакво пукане от областта на ухото. Стоматологичен проблем ли е това?

Най-вероятно се касае за проблем в долночелюстната става. Често се манифестират с щракане, пукане в тази област и болка близо до ухото. Обикновено засяга едната става, но може да се засегне от проблема и двете стави. Болката и пукането се усещат при движение на челюстта. Дори понякога пукането се чува на по-далечно разстояние, което създава и психологически проблем.

Болката в челюстта и въобще този проблем може се дължи на възпаление или дегенерация на ставата Ви!

Задължително трябва да се посети зъболекар, за да се установи от къде произлиза проблема (проблем в самата става, зъбен произход). Може да имате проблем със захапката и този проблем да се засили! Трябва да се направи преглед на устната кухина, да се изпишат обезболяващи средства, да се лекуват зъбните проблеми, да се изработят назъбни шини които евентуално да спомогнат за решаване на проблема. Това не е спешен проблем и не изисква спешно посещение при стоматолог.

Мостове и коронки

Какво представляват зъбните коронки?

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с помощта на дентални цименти. Функцията им е да подсилят силно разрушени зъби, като възстановят недостатъци в цвета, големината и формата им.

Коронките се изработват в специализирани медико-техническа лаборатории от зъботехници. Те се монтират върху равномерно изпилени от всички страни зъби. Дълбочината на изпиляване се определя на базата на определени правила, но така че загубата на зъбна тъкан да е сведена до минимум, а оформеното пънче (т. нар. зъбно пънче) да притежава оптимални характеристики за механично задържане на коронката върху себе си.

Какви са преимуществата на циркониевите дентални коронки?

Циркониевите коронки са нова технология, все още недостъпна за много пациенти по финансови съображения, но са достоен заместник на металокерамиката по много показатели. С тях може да се получи много добра цветова характеристика и се избягва "сивия" кант на венеца, който се получава при много металокерамични коронки.

Какво представляват белите пломби?

Естетичните директни възстановявания, известни още като "белите пломби" се изработват от бяла композитна смола, която се залепва с помощта на силни адхезиви към естествения зъб. Естетичните пломби са отлично решение когато се търси прецизно възстановяване на формата и цвета на разрушен зъб, при това в естетически издържан модел, здравина и дълготрайност.

Годността на възстановяването до голяма степен зависи от пълното почистване на кариесната маса, правилното оформяне на дефекта и прецизното спазване на адхезивния протокол. Не по-малко значение имат послойното нанасяне на материала и изпичането му със специална фотополимерна лампа до неговата пълна полимеризация.

Какво е дентален мост?

Денталният мост представлява назъбна конструкция, която има за цел да възстанови функцията на липсващ зъб или редица от липсващи зъби. За да бъде приложен е необходимо да има поне два здрави зъба около липсващия (липсващите), които да служат за основа на моста.

Импланти

Кои имплатни са костно-гингивални?

Костно-гингвалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венец). Използват се тъкани взети от друго място или изкуствено създадена (синтетична) кост и колагенова мембрана, създадена от преработка на животински продукти или от титан.

Кои импланти са дентални?

Те заместват загубени или извадени зъби и се състоят от две части: подвенечна (скрита) и надстройка (открита) част. Подвенечната част се поставя (имплантира) в костта с помощта на специален набор инструменти (свредла) и бавнооборотна машина. За целта мястото, където се имплантира, се обезболява със силна упойка и се работи много внимателно.

Защо имплантите все още не са популярни?

Основния проблем при повечето пациенти е недоверието към имплантирането, страха от отхвърляне на импланта, страха от следоперативни усложнения и най-вече страх от "високата цена". Тези страхове се опитвам да отстраня с повече разясняване на методиката, показвам научни публикации с доказателства за задържане на 99,5% от имплантите за повече от десет години. Оперативната и последващите интервенции ги правя внимателно и грижливо спазвам принципите на стерилност. Поддържам цените на възстановяванията с дентални импланти в границите на общоприетите за страната.

Какво представлява денталния имплант?

Зъбният имплант е изкуствен зъб, който се поставя в челюстта, за да държи протеза или мост. Зъбните импланти са предназначени за хора, които са загубили зъб или редица зъби поради пародонтоза, нараняване или по някаква друга причина.

Какви видове зъбни импланти съществуват?

Еностални (вътрекостни): Те са най-често използваният тип импланти.

Различните видове биват: винтови, цилиндрични или ножовидни. Поставят след хирургична намеса в челюстта. Върху всеки имплант се поставя корона. Този вид на импланта обикновено се използва като алтернатива за пациенти с мостове или подвижни протези.

Субпериостални (в костта): Те се позиционират по билото на алвеоларнатакост на челюстта чрез метална рамка. От рамката излиза удължения, които преминават през венеца и захващат протезата. Тези видове импланти се използват за пациенти, които не са в състояние да носят конвенционални протези и които имат минимална височина на костта.

Кой може да си постави зъбен имплант?

Идеалният кандидат за зъбни импланти трябва да е в добро общо и орално здраве. Необходимо е да има достатъчно количество кост за захващане на импланта, както и да има здрави венци без пародонтални изменения. Зъбните импланти са тясно свързани с с венечните и костните тъкани в устата. Важно е да се поддържа и добро пародонтално здраве, т.е. да се посещава стоматологичния кабинет за профилактично почистване на определен период от време и да се поддържа много добра лична орална хигиена.

Как да се грижим за зъбните импланти?

Както знаете, вашите собствени зъби изискват редовна грижа за устната кухина и редовни посещения за профилактика в зъболекарския кабинет. Зъбните импланти са като собствените Ви зъби и ще изискват същото внимание! За да се запази импланта чист и „здрав“ трябва редовно да си почиствате зъбите от зъбна плака с ежедневно почистване с четка и паста, използване на конец, жабурене с разтвори за уста и специални междузъбни четчици.

Кога може да се поставят импланти?

Денталните импланти се поставят тогава, когато липсват зъби. Във функционално отношение те възстановяват загубена или намалена дъвкателна функция, нарушена говорна функция и имат социално отношение (възстановяваат естетическия вид на пациента).

Съществуват специфични локални показания:

- трябва да има подходяща по качество и количество кост в съответния обеззъбен участък;

- здрава лигавица (без възпалителни заболявания-гингивити, пародонтити, стоматити и др);

- добро общо състояние, позволяващо хирургични процедури;

- екзактна лична орална хигиена;

- психично здраве.

Кога не е благоприятно да се имплантира?

Когато имаме на лице заболявания на устната лигавица, увреждане и заболяване на зъбите в участъка на имплантацията и несанирана устна кухина.

Кога НЕ ТРЯБВА да се поставят импланти?

Ако тези заболявания се излекуват, противопоказанията са временни:

1. Незарастващи язви хронични възпалителни процеси.

2. Преканцерози и злокачествени новообразувания.

3. Метаболитни и възпалителни заболявания, засягащи костите.

4. Рецидивиращи травматични стоматити.

5. Патологична оклузия и заболяване на долночелюстната става. Бруксизъм и бруксомания (патологично стискане или скърцане със зъби).

6. Вредни навици и лоша орална хигиена.

Също така рискуваме с неуспех и когато пациента страда от:

- ендокринни заболявания напр. захарен диабет;

- сърдечно-съдови заболявания (аортни и митрални пороци, коронарна недостатъчност, хипертонична болест и др.);

- заболявания на костната система;

- заболявания на кръвоносната система, бъбречна система (уремия);

- специфични заболявания (туберкулоза, сифилис, актиномикоза, СПИН).

Зъбен камък

Какво представлява зъбния камък?

Зъбният камък представлява минерализирана зъбна плака (бактериална маса), която се формира върху зъбите. Ако не се отстранява, зъбната плака се втвърдява във времето и формира зъбен камък.

Прочетете моята публикация по темата - "Зъбен камък"

Как се използват конци за зъби?

Използването на конец (Flossing ) не е само за почистване на храните, заклинена между зъбите. Редовният Flossing също може да повлияе заболяване на венците и лош дъх чрез премахване на плаката в междузъбните пространства.

Вземете 30-40 см от конеца и го хванете, така че имате няколко свободни сантиметра между ръцете си.    

Поставете конеца между зъбите и в района между зъбите и венците, доколкото може в дълбочина. Направете това от три до пет пъти, за да премахнете остатъците от храна и плаката.

Добре е да почиствате зъбите си с конец поне веднъж на ден, най добре преди лягане. Можете да използвате конци преди или след миенето на зъбите.

Използвайте интердентални четки вместо конци, особено ако зъбите ви са много близо един до друг и маневрирането на конец през процепа е затруднено.

Избягвайте да използвате клечки за зъби, за да премахнете задържана храна между зъбите, тъй като това може да доведе до венечно кървене, инфекция и болка.

Пародонтология

Могат ли да се избегнат парадонталните проблеми?

Редовни стоматологични прегледи и професионално почистване на зъбите са гаранция за предотвратяването на пародонтологични проблеми. Стоматологичните прегледи служат за мониторинг на оралната хигиена на пациента и състоянието на венците. По този начин се идентифицират всички ранни признаци на пародонтит, успоредно с проследяването на реакцията от лечението.

Какви са симптомите на пародонтита?

В ранните етапи, пародонтита има малко симптоми. Често пъти хората търсят стоматолог едва когато заболяването е в доста напреднала фаза и е довело до значително стопяване на поддържащата кост, в следствие на което зъбите са разклатени.

Един от първите симптоми, които могат да сигнализират за пародонтологично заболяване е зачервяването или кървенето на венците по време на миене, използване на конец за зъби или отхапване на твърда храна (например ябълка).

Кога се прилага хирургично лечение на пародонтозата?

Хирургичното лечение е наложително, когато нехирургичното не може да повлияе успешно на патологичния процес. Пародонталната хирургия налага спирането на прогресивна загуба на костна тъкан и възстановяването на загубената кост ако е възможно.

Съществуват много хирургични подходи за лечение на напреднал пародонтит. Те се използват при при т.нар. регенерация на тъканите и костно присаждане в случаите на значителна костна загуба.

Пародонтална хирургия дава достъп за окончателно отстраняване на подвенечния зъбен камък и оперативно лечение на костни дефекти, породени като резултат от заболяването. Целта на тази хирургия е да се намалят джобовете колкото е възможно.

Детска стоматология

Трябва ли да се лекуват кариесите на млечни зъби?

Често ми задават този въпрос.

Моята практика показва, че лечението на кариесите в млечните зъби е задължително, защото млечните зъби са важни за правилния пробив на постоянните зъби, на правилното оформяне на захапката и преди всичко, защото болните млечни зъби са огнища на възпаления, които могат да дадат отражение в целия детски организъм.

Всяко възпаление  може да доведе до увреждане на бъбреци, черен дроб, сърце, да сенсибилизират детския организъм към определени щамове микроорганизми, поява на алергии, автоимунни заболявания.

В практиката си имам случаи на косопад, вследствие на нелекуване на усложнение на зъбен кариес и дори гангрена на млечни зъби!

Какво означава "биберонен кариес"?

Биберонен кариес се среща в ранна детска възраст. Предизвиква се от подслаждане на биберона с мед или други подсладители, което води до разрушаване на предните зъби.

Кога да започнем да учим детето да мие зъбите си?

От 18-месечна възраст, зъбите трябва да се мият с четка и паста от родителите. На три години детето трябва само да мие зъбите си. Зъбките се мият от всички страни: отвън, отвътре и отгоре, а движенията да наподобяват рисунка на дим върху зъбите. Всички зъби трябва да бъдат измити старателно, за не по-малко от 2-3 минути. Ако се използва флуорна паста за зъби (не трябва да се ползва преди детето да се е научило да не гълта и да плюе пастата), обемът на използваната паста, която се поставя върху четката, не трябва да бъде по-голяма от грахово зърно. Децата трябва да си да мият зъбите сутрин след закуска и вечер след вечеря или преди лягане.

Кога да заведем детето за пръв път на стоматологичен преглед?

ъм шестия до осмия месец от раждането започва нормалният пробив на млечните зъби. Ако децата имат закъснял пробив на временните зъби, много вероятно е да имат закъснял пробив и на постоянните.

Около тринадесетия-четиринадесетия месец трябва да бъде проведена среща с дентален лекар. Тогава се проследява пробивът на зъбите. Съзъбието се оформя окончателно до към третата година.

Какво представлява силанизирането?

Силанизирането е профилактично покритие на здрави, дълбоки фисури и бразди със силанти. Силантът е течен смолист материал, който се втвърдява при различни определени условия и има за цел да предпази деликатните детски зъбки от разрушаване.

Каква е функцията на силанизирането?

Най-голяма опасност за развитие на кариес при кътниците съществува по време на пробива и непосредствено след него. Поради стеснения вход на дълбоката фисура, слюнката не може да реализира отмиващото си действие, четката за зъби няма как да навлезе в дълбочината на тези тесни пространства, за да ги почисти. Отделно от това, предвид възрастта, в която пробиват зъбите и нестабилното ниво на орално-хигиенните навици на децата, силанизирането е безспорен фактор за запазване здравината на детските зъбки.

Какво представлява процеса на силанизиране?

Силанизирането е безболезнена манипулация. Процесът преминава през почистване на зъбчето с профилактичен набор от четки, гумички и паста, за да се премахне плаката и киселинна обработка на дълбоката фисура с 35%-37% фосфорна киселина за не повече от 20 секунди. Киселината се отмива и се нанася силанта, който е с нисък вискозитет. Втвърдява се с фотополимерна лампа.

shade