д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Избелването на зъби крие рискове

Дата на публикацията: 14.02.2013

Най-често срещаните странични ефекти са временно увеличение на чувствителността на зъбите, особено в началото на процеса по избелване и леко възпаление на меките тъкани около устата. Дразненето на лигавицата в повечето случаи е следствие на неудобни шини, а не на избелващия зъбен агент. И двете състояния обикновено са временни и изчезват в рамките на 1 до 3 дни след спирането на лечението. Хората с чувствителни зъби и венци, с рецесия на венците и/или дефектни възстановявания трябва да се консултират със зъболекаря си преди да използват система за избелване на зъбите

Не забравяйте, че продължителното излагане на избелващи агенти може да повреди зъбния емайл. Това е особено важно да се следи в случаите на домашно избелване, тъй като продуктите които се предлагат в търговската мрежа съдържат плодови киселини.

Страничните ефекти на избелването на зъбите включват, но не се ограничават до:

- Химическите изгаряния от гела за избелване, когато оксидиращия агент контактува с незащитените тъкани  

- "Избелени ефекти" при по-интензивно лечение (продукти, които осигуряват голяма промяна в цвета на зъбите в продължение на много кратък период на лечение - например един час)

- Чувствителни зъби, причинени от открити дентиновите тубули. (Увеличава се чувствителността към топло и студено).

- Нездравословни мания за избелване на зъбите, която води до психологичен проблем.

Избелване на зъби обикновено не променя цвета на пломби и други възстановителни материали. То не засяга керамика, поцелан, злато. Въпреки това, то може да се отрази в известна степен на възстановявания, направени с композитни материали като цимент и стоматологични амалгами. Избелването на зъби може да се възстанови цвета на пломби, порцелан и други керамики, когато те са оцветени от храни, напитки или никотин.

Избелването не се препоръчва при деца под 16-годишна възраст. Това е така, защото пулпната камера, или нерва на зъба, е много голяма в тази възраст. Процесът на избелване може да я раздразни и зъба да стане чувствителен.

По същата причина, избелване на зъби не се препоръчва при бременни или кърмещи дами.

Различни химически и физически агенти могат да бъдат използвани, за избелване на зъбите. Пастите за зъби обикновено имат малки частици силициев диоксид, алуминиев оксид, калциев карбонат или калциев фосфат за отстраняване на петната, образувани от цветните молекули, които се полепват по зъбите. За разлика от пероксида, избелваща паста за зъби не променя истинския цвят на зъбите.

Избелващите продукти обикновено разчитат на карбамиден пероксид в различна концентрация-  от 10% до 44%. Избелването може да се прилага директно на зъбите, вградено в пластмасовата лента, която се поставя върху тях или с използване на гел, аплициран на място от шина.

Напоследък проучванията върху различни избелващи системи в САЩ, където избелването е доста широко възприето, доведе до идеята, че няма особена разлика в ефективността от избелване в офис или в домашни условия. Единственото преимущество е времето, тъй като при избелването в офис това става в рамките на едно посещение, а при домашното избелване е необходима една седмица.

Ефекта от избелването може да се удължи с години, но единствено зъболекар може да даде рецептата за това, тъй като тя се съобразява съвем индивидуално с пациента и неговия начин на живот.

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече