д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Спешна стоматологична помощ - I

Дата на публикацията: 02.03.2013

Всички заболявания в устната кухина могат да доведат до спешен неотложен проблем!

Спешните случаи в стоматологията са медицински спешни проблеми, в които участват зъбите и/или гингивата. Основно са две причините, поради които може да се наложи спешно (непланувано) посещение при зъболекар. Това са болката в лицево-челюстната област и/или възпалителен оток.

Понякога лицевата болка е много силна, нетърпима и е причина за стрес. В много случаи болката се купира с обезболяващи, но страха да не започне отново, дори и когато е по-слаба, ще ни накара да потърсим най-близкия зъболекарски кабинет. Това особено често се случва нощем, когато вероятността да се намери работещ кабинет е много малка, а чувството за безизходица е най-силно. Това е така, защото повечето пациенти с подобни проблеми не посещават денталния кабинет за профилактика. Не малко са и пациентите, които са излекували част от проблемите си в устата, но не са изпълнили до края лечебния план при своя стоматолог. При тези пациенти проблемите са се задълбочили във времето и те също страдат от сериозен проблем.

Най-добре би било пациентите да посещават зъболекар периодично за профилактика, за да намалят възможността да стигнат до спешен стоматологичен проблем. Важно е, във всеки един момент, когато се появи болка, да се направи консултация със зъболекар. Успешното лечение на лицевата болка зависи от правилно поставената диагноза. В стоматологичния кабинет трябва да се направи оценка на състоянието, за да се сведе до минимум увреждане на зъбите, венците и поддържащата кост.

Съществуват различни причини за поява на болка в устната кухина. Най-често болката се дели на остра или тъпа.

Остра като пробождане на кожата от игла или тъпа – като зъбобол с голяма продължителност.

Острата болка продължава максимум 5 секунди, но тъпата продължава с часове или дни и може да има пулсиращ характер.

Пареща болка - глосалгия (болка в езика) и невралгия на троичния нерв.

Болката може да бъде едностранна или да е от двете страни на лицето. Може също така да бъде кратка или продължителнаq спонтанна или предизвикана. Предизвикващи фактори са (прием на топли храни или много студени течности, при пулпит - промяната в положението на главата – легнала или изправена), болка при дъвчене или отхапване - фрактура на зъб или гранулом.    

Пулпит (пулпитната болка) може да бъде причинена от зъбен кариес, който предизвиква разрушение на емайла и дентина на зъбите, за да достигне пулпата и предизвиква нейното възпаление и некроза. Пулпита може да бъде възвратим или невъзвратим. Пулпита може да е в резултат на остра или хронична травма - спортен или битов инцидент, ятрогенна травма, като например термично прегряване от често повтарящи се стоматологични процедури.   

Периодонтита и  периодонталния абсцес също могат да бъдат причина за спешен случай в денталния кабинет - тогава много често е налице болка, но и оток в лицево-челюстната област.

Некротизиращ язвен гингивит протича с много силна болезненост, оточност по венците, разразяване и кървене, лош дъх и невъзможност за хранене. Много често пациентите са с по-висока температура и отпадналост.

Инфектиране на одонтогенна киста - силна болка, оток, обща интоксикация.

Стоматологична баротравма и бародонталгия - среща се при водолази или летци, а може да се прояви и при пътници в самолет. Причинява се от промяна в барометричното налягане. Проблема може да възникне поради наличие на миниатюрна празнота в неправилно лекуван зъб. Често при недобре проведено кореново лечение, остават празноти в кореновия канал. Принципно е трудно да се предпазим напълно от празните пространства. Според закона на Бойл , когато външното барометрично налягане се увеличава или намалява, въздуха в миниатюрната „дупчица“ ще се разшири или свие. Ето защо, лица с някакъв вид стоматологична проблем, често имат болки в пломбирани зъби при сериозни промени в метеорологичното състояние - дъждовна буря например. При баротравмата може да има болка или по-рядко раздробяване на структурата на зъбите. Обикновено това е при леководолази или авиатори, при които се наблюдават чести промени в налягането по време на тяхната работа. Определяне на болката по време на промяна на налягането е диагностичен показател за стоматолога. Лечението включва запълване на всички празни пространства чрез внимателна замяна на пълнежите в проблемния зъб (най-вече правилно проведено ендодонтско лечение или изваждане на зъба). След кореново лечение задължително се прави рентгенография за контрол на пълнежа в зъба.    

Тригеминална невралгия. Невралгията на троичния нерв (нервус тригеминус) се характеризира с внезапни непоносими пристъпни болки в лицевата област, които са свързани с някои от клоновете на този нерв. Вследствие на и други невропатии като цитотоксична химиотерапия, предизвикана от невропатия също може да бъде причина за остра болка в тази област и необходимост от спешни мерки за възстановяване на пациента.

Ангина на Лудвиг, иначе известен като ангина ludovici - сериозна, потенциално животозастрашаваща инфекция на съединителната тъкан на пода на устата. Тя обикновено възниква при възрастни пациенти със съпътстващи стоматологични инфекции и ако не се лекува, може да увреди дихателните пътища, което налага трахеотомия. Живото-застрашаващата природа на това състояние обикновено изисква хирургична намеса.  

Темпоромандибуларно разстройство или остра болка в областта на темпоромандибуларните стави също могат да причинят силна болка или спешно посещение в дентален кабинет.

Периодична мигренозна невралгия (клъстерно заболяване) - тъпа, силна, едностранна болка в средната част на лицето, която ирадиира зад окото.

Тумори - растежа на някои тумори, които се развиват едностранно по хода на троичния нерв, могат да причинят едностранна тъпа болка.

Вторичен херпес зостер - засяга пациенти над 60-годишна възраст, появяват се везикули и силна невралгия, която се появява два – три дни преди да се развият везикулите. Болката е едностранна и тъпа и започва като парещо усещане, което бързо се превръща в дълбока и силна болка. Лекува се с аналгетик, а лезиите (раните) с антибиотик.

Краниален артерит - засяга пациенти над 60-годишна възраст и се характеризира със силна болка, започваща зад окото или най-често в страничната област на лицето и бързо прогресира, може да има силна болка и в горната и долната челюст и самото отваряне и затваряне на челюстта да причини усилване на болката.

Палпация на повърхностните артерии в темпоралната област може да предизвика също болка, а покоят да ги облекчи. Това заболяване е възпалително, поради което има промени и в кръвната картина. Лекува се от лекар-невролог или неврохирург и трябва веднага да се насочи пациента към такъв специалист. За купиране на болките в лицевата област се използват обикновено аналгетици. Те могат да бъдат прахчета, таблетки, капки, ампули... Използват се отвари, настойки, чайове и др.

Много вероятно е да сте избрали неправилния начин за облекчаване на проблема. Ето защо, е наложително да се потърси веднага зъболекарска помощ за да се постави правилната диагноза и бързо да премахне спешния проблем.

В зъболекарския кабинет се снема анамнеза на болката, прави се оглед (преглед) на зъбите, сондиране, перкусия на зъбите, палпация на проблемната област. Задължително е в някои случаи да се направят рентгенови снимки, електородонтодиагностика. Преди започване на работа пациента се разпитва за алергии към храни и медикаменти, разпитва се за общи заболявания, препоръчва се лека седация. Поставя се диагноза и се започва работа. В повечето от случаите се анестезира пациента с местна упойка! Лечението е насочено преди всичко към отстраняване на водещия проблем, а именно болката и или отока.

При пулпит - се отстранява възпаления нерв или се поставя медикамент, който да умъртви нерва.

При гангрена или периодонтит се отстранява накротизиралия нерв или просто каналното съдържимо от кореновите канали, с цел да се облекчи оттичането на събралата се гнойна колекция в периодонциума.

При некротично-уцерозен гингивит се почистват плаката, налепите, правят се промивки, изписват се обезболяващи, противовъзпалителни медикаменти, антибиотици др.

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече