д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Поставяне на дентални импланти

Дата на публикацията: 02.03.2013

Има две процедури в имплантирането: хирургична и основна.

Хирургична процедура

Денталните импланти се позиционират в алвеоларната кост на долната и горната челюст. Там съществуват много анатомични особености, някои от които създават ограничение в имплантирането като хирургична манипулация.

Преди началото на операцията е необходимо внимателно и подробно планиране, за да се идентифицират такива жизнено важни структури като алвеоларен нерв и синус, както и формата и размерите на костния гребен. Това ще спомогне за правилното ориентиране на имплантите към най-предвидим резултат.

Двуизмерни рентгенографии - като ортопантомография или периапикални снимки - често се правят преди операцията. За да се планира конкретния случай, може да се използва и специализирана 3D компютърна томография.

Основна процедура

Поставянето на имплант изисква подготовка в костта - оформяне на гнездо за импланта с прецизен мотор със регулирана скорост, за да се предотврати изгаряне или некроза на костта. След известно време - 3-6 месеца (през този период се дава възможност на костта да „обхване“ повърхността на импланта - остеоинтеграция) - короната може да бъде поставена върху импланта. За разлика от конвенционалните зъбни импланти, мини денталните импланти могат да бъдат натоварени веднага и имат висок процент преживяемост (94%). Времето, необходимо за поставяне на импланта, варира в зависимост от опита на лекаря, количеството и качеството на костта, както и от трудността в конкретната ситуация.

Детайли на процедурата:

Първо се прави мукопериостално ламбо и се разкрива челюстната кост. В челюстната кост се прави пилотен отвор, като се внимава да се избегне жизненоважна структура. В долната челюст това е каналът, в който преминава долночелюстния нерв и т.нар. ментален отвор.

Пробиването в челюстта обикновено се прави в няколко отделни стъпки. Пилотната дупка се разширява с помощта на специално калибрирани фрези (обикновено между три и седем последователни стъпки - в зависимост от ширината и дължината на импланта). Работи се на ниски обороти и с охлаждане, като се прави обилно промиване с физиологичен разтвор, за да не се повредят костните клетки от прегряване. Охлаждащият физиологичен разтвор или водна струя поддържа температурата на костта под 47 градуса по Целзий. Винтовият  имплант може да бъде навит ръчно или машинно на мястото с точно определен въртящ момент, за да се избегне претоварване на заобикалящата кост (претоварена кост може да некротизира и да провали имплантирането).

Хирургически разрези:

Имплантите се поставя с процедура „без ламбо“, когато клинично и рентгенологично е доказано, че имат достатъчно кост във всички измерения.

Привържениците на операцията „без ламбо“ смятат, че този метод намалява времето за възстановяване. Други твърдят, че то усложнява остеоинтеграцията, защото ръбът на костта не може да се визуализира - тук основно се разчита на резултатите от предварителното проектиране с компютърната томография.

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече