д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Видове пломби

Дата на публикацията: 25.02.2013

Кариеса е заболяване на зъба, който се лекува чрез пломбиране “обтуриране“ с различни материали. Най-стария начин на пломбиране е със сребърна амалгама. Амалгамата е сплав от живак с други видове метални стружки. Най-често съдържа 65% сребро, 29% калай, 6% мед. Понякога се добавя повече мед за сметка на среброто, това се прави за да се намали корозионния потенциал и се добавя цинк, за да се засилят механичните качества на амалгамата.

Амалгамата се използва предимно при обтуриране на дъвкателни зъби и при изграждане на „пънчета“ за корони. Има изключителна здравина, абразивоустойчивост. Отделно от това много добре се адаптира към зъбните повърхности и е устойчива на действието на различни химически „атаки“ в устната кухина. Съдържанието на сребро я прави материал със силно кариеспротективно действие.

Напоследък амалгамата все по-рядко се използва поради някои сериозни недостатъци - силен корозионен потенциал, излъчване на живак по време на втвърдяването и след това, отлагане на метални йони във венците, влияние или доказана взаимовръзка в по-далечни органи и системи. Използването на амалгамата изисква специално оформяне на подлежащите зъбни структури и отнемане понякога на здрави или неувредени емайл и дентин.

Трудна е диагностиката на вторични кариозни огнища, които са в близост до обтурация с амалгама. Обтурациите с амалгама са неестетични, те създават впечатление за нисък социален статус и лоша хигиена.

Термините – пломба, пломбиране се използват при работа със сребърната амалгама и произлизат от това , че амалгамените обтурации приличат на „пломба“ - плумбум - оловно запечатване. За белите пломби, е по-редно да се казва, че това са естетични пломби или естетични обтурации тъй като цвета и формата им е близка до тази на естествения зъб.

Естетичните пломби си изработват от глас-йономерни цименти-химио и фото-втвърдяващи се различни видове полимери-химио, фото втвърдяващи се.

Полимерите от своя страна биват – макрофилни, микрофилни, нанофилни, хибриди и т.н.

Глас-йономерните цименти са патентовани 70-те години на миналия век и представляват комбинация от силикат и карбоксилат цименти и основата им представлява флуор-алуминиево силикатно стъкло с високо съдържание на флуориди, което взаимодействува полиалкенова киселина. Те са единствените биологичноактивни материали за обтуриране! Напоследък се наблюдава голямо развитие на производството на глас-йономерни цименти (ГЙЦ) и създаването на голям брой модификации с цел на подобряването на качествата им. Най-новите модификации съдържат и известни количества пластмаса, с което глас-йономерните пломби силно конкурират по механични качества полимерните обтурации. Едно от най-силните им страни е, че след втвърдяването си те излъчват голямо количество флуорни йони, което има силен кариеспротективен ефект и благоприятства тяхната трайност в устната кухина. Недостатъците им са свързани предимно с по-слаба износоустойчивост и относително по-лоша естетика. Тези цименти се използват предимно за подложки, силанизиране, временни или полупостоянни обтурации, за покриване на ерозии, коренови кариеси, за освобождаване на флуор с цел участие в реминерализираща терапия, за лечение на кариес на млечни зъби.

Естетичните пломби от фотополимер са най-често използваното обтуровъчно средсво в съвременната дентална медицина. Те са и най-предпочетени от пациентите в над 80% от случаите на запитвания в масовата стоматологична практика. Тези пломби изискват много добра подготовка на зъба за пломбиране имат широко приложение при всички групи зъби. Използват се за лечение на кариеси-малки и големи, на млечни и постоянни зъби, естетични реставрации, бондинг, шиниране на зъбите, силанизиране.

Те се произвеждат в различни цветови гами и много добре се адаптират към нюанса на зъба, а това е особено ценно при обработка на предни зъби. Нанасят се послойно и се втвърдяват чрез фотополимеризиране. Това е процес на втвърдяване на обтурацията под въздействието на инфрачервени лъчи от специална фотолампа. Понякога естетичната пломба може да се изработи извън устата и след това да се залепи чрез специален дуал цимент към зъба. Дуалцимента е на полимерна основа и се втвърдява чрез стимулация с фотополимерна лампа, но и втвърдява химически при смесване на двете му съставки. Комбинирането на двата вида инициирано втвърдяване-фото и химио ще доведе до много голяма сила на свързване.


Алтернатива на естетичните пломби от фотополимер са керамичните фасети за предни зъби и керамичните инлеи за дъвкателните. Изработват се извън устата по взет отпечатък от почистения зъб и след това се залепват със дуал цимент.

Всички възможности за лечение на кариеса имат своите преимущества и недостатъци.

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече