д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Керамичните инлеи - II

Дата на публикацията: 24.02.2013

Инлеите се изработват от т.нар. топлопресовани (левцитни) керамики, които дават по-добра адаптация към изпиления зъб. Инлеите се изработват в зъботехническа лаборатория по модел от восък, направен по отпечатък от подготвения зъб. Восъкът се отлива по методика подобна на леенето на злато. Отлетия инлей се адаптира към модела, предава се готов в кабинета и се циментира към зъба с композитен цимент.

Съществува проблем и с износването на композитния цимент по маргиналните ръбчета на инлея. Там могат да се появят напуквания на порцелана, емайловите ръбчета и да се формират секундерни кариеси. Точността при възстановяването е изключително важна, за да може да се гарантира дълъг живот на инлея. Трудно е да се постигне точно адаптиране на инлея в интерапроксималното пространство. Остатъци от цимента и свръхконтурирането могат да доведат до сериозни пародонтални проблеми.

Керамичните инлеи са сравнително нова концепция във възстановяването и е много рано да се даде клинична оценка за трайност и надежност в денталната медицина. Високата крайна цена също е фактор, който затуднява масоваата практика в използването на порцелановите реставрации.

Еволюцията на CAD/CAM (computer-aided design / computer-assisted machining) системите доведе до развитието на машинно-изработените инлеи. Там се използва нова генерация керамики, които подготвят машинно, а не се изливат като класическите. При тази технология стъпките са подобни на класическите методи, но се снима подготвения зъб с триизмерна камера. Стоматолога, с помощта на компютъра проектира керамичния инлей и след това подава информацията към т.нар. милинг-машина, която изрязва и оформя инлеят от порцеланово блокче.

Керамичните инлеи се избират основно по естетически причини. Те са предпочитани пред традиционното пломбиране с амалгама и много хора си сменят неестетичните амалгамени пломби, с възстановявания с естествен цвят - керамични инлеи. Във всички случаи те са по-добри и по-трайни от естетичните композитните възстановявания и са признак на висок стандарт.

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече