д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Керамичните инлеи - I

Дата на публикацията: 24.02.2013

За пациенти, които изискват естетични възстановявания, керамичните инлеи представляват трайна алтернатива на композитните пломби в дъвкателната област (предкътници, кътници) на зъбите. Процедурата се състои в залепване на керамични пломби върху препарирани зъби с киселинно-ецващи материали. Свързващия механизъм разчита на киселинно ецване на емайла и използване на композитна смола, която трайно да задържи инлея към изпиления зъб. Свързването на порцелана се постига чрез ецване с с хидрофлуорна киселина и използване на силан-свързващ агент. В някои случаи керамичния инлей може да бъде заместен от лабораторно изработен композит, което го класифицира като композитен.

Индикации

Керамичните инлеи заместват амалгамата, металните инлеи, композитните пломби на дъвкателните зъби при пациенти със слаба кариозност и могат да възстановят зъбите в истинския им естествен вид.

Контраиндикации

Тъй като тези възстановявания се изработват бавно (необходимо е технологично време за направата им),те не се препоръчват на пациенти с лоша орална хигиена или активен кариес. Поради своята крехкост,керамичните възстановявания не се препоръчват и при пациенти с наличие на свръхконтакти, наличие на скърцане или стискане на зъби (бруксизъм, бруксомания).

Предимства

Керамичните инлеи са високо естетични възстановявания. Композитните пломби се изтриват с времето, а керамичните инлеи остават непроменени. Маргиналното просмукване, свързано с полимеризационното свиване при композитните възстановявания и високия термален коефициент на разширение на адхезивната смола е намален значително. Това е така, тъй като залепващия слой цимент(смола) е много тънък.

Недостатъци

Правилното възстановяване на захапката е трудна задача за възстановяване с керамичните инлеи. Тъй като те са доста чупливи, е непрактично да се ажустира инлея, преди да се залепи на място. Освен това след като се ажустира, трябва изпилените места да се полират допълнително. Неполираният порцелан е изключително абразивен за емайла на антагониращите зъби (зъбите, с които е в контакт по време на дъвкателен акт).

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече