д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Видове дентални импланти

Дата на публикацията: 24.02.2013

Имплантите, които използвам в практиката си са два вида:

Костно-гингивалните импланти, които заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). 

Използват се:

-тъкани взети от друго място;
-изкуствено създадена (синтетична) кост;
-колагенова мембрана, създадена от преработка на животински продукти или от титан.

 

Дентални импланти, които заместват загубени или извадени зъби. Тези импланти се състоят от две части: подвенечна (скрита) и надстройка (открита). Подвенечната част се поставя (имплантира) в костта с помощта на специален набор от инструменти (свредели) и бавнооборотна машина. За целта мястото, където се имплантира, се обезболява със силна упойка и се работи много внимателно.

Съществуват два варианта - веднага да се монтира надстройката (абатмънта) или да се затвори импланта с лигавица и след няколко месеца да се "завие“ абатмънта. После - след взимане на отпечатък от надстройката - веднага може да се изработи корона в зъботехническа лаборатория. По подобен начин протича и възстановяването на повече липсващи зъби (зъбни редици и цели челюсти).

Денталните импланти, които използвам в практиката си, са основно титанови и са с винтова резба. Те са произведени от европейски и щатски производители, които демонстрират на пазара високото си качество и достъпни цени. Надстройките са изработени от титан, но има и от цирконий. С циркониевите надстройки се постига много голяма естетика и незабележимо възстановяване, а това е много важно при възстановяване на фронтални зъби.

Видът на избраната корона или мост зависи до голяма степен от вида на зъба, който възстановявам и свързаните с него естетически изисквания, функционалност, индивидуални и възрастови характеристики - метална корона, металокерамична, циркониева. Съществуват, разбира се, редица причини, които могат да попречат на правилното и дълготрайно имплантиране: тежки хронични заболявания от общ или локален характер – диабет, хипертония, рак, анемия, недостатъчен обем кост и меки тъкани, пародонтит, нелекувано съзъбие...

Основният проблем при повечето пациенти е недоверието към имплантирането, страхът от отхвърляне на импланта, от следоперативни усложнения и най-вече - от "високата цена". Тези страхове се опитвам да отстраня с повече разясняване на методиката, показвам научни публикации с доказателства за задържане на 99,5% от имплантите за повече от десет години. Оперативната и последващите интервенции ги правя внимателно. Грижливо спазвам принципите на стерилност. Поддържам цените на възстановяванията с дентални импланти в границите на общоприетите за страната.

Без импланти живота е немислим! Те вдигнаха летвата доста високо, създадоха един стандарт, който е недостижим с т.нар. подвижно протезиране, превърнаха обеззъбяването от инвалидност в лесно и бързо решим проблем. Вече подвижните протези и неподвижните мостове са само временно решение на проблема, след което се планира "имплантиране".

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече