д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Кореново (ендодонтско) лечение

Дата на публикацията: 23.02.2013

При ендодонтското лечение се отстранява пулпата (нерва) на зъба, защото тя е възпалена, инфектирана, безвъзвратно унищожена. Съществуват много случаи, когато се налага да се проведе ново кореново лечение на вече проведено такова преди време, което е неуспешно.

Има случаи когато в неправилно запечатан зъб, с пломба или с бондинг, прониква инфекция в правилно обработената кореноканална система и това води до появата на т.нар. гранулом, който от своя страна налага повторно лекуване на зъба. Най-общо казано, кореново лечение се налага, когато има пулпит или гранулом.

Кога се прави кореново лечение?

Когато има силна болка в един зъб или зъбна редица, която трудно се повлиява с обезболяващи и тази болка продължава повече от минута след прием на някаква храна, се налага кореново лечение. Често пъти заболяването е съпроводено от гноен оток.

Кореновото лечение се налага, защото само след отстраняване на каналното съдържание - канална пулпа или канална заплънк,а ще се реши проблема - спиране на болката и спадане на оттока. Както се разбира, кореново лечение се прави не само на витален досега зъб, но и на вече обработван. Има случаи, в които кариеса навлиза дълбоко в зъбните тъкани, при което размеква голяма част от тях, в следствие на което те пропускат остатъците от храна и напитки, което от своя страна дразни нервните окончания в пулпната тъкан и се води до болка при дъвчене. Ако не се обърне внимание на време, болката става постоянна, натрапчива дори спонтанна и трудно се подтиска с обезболяващи.

Как се провежда правилно кореново лечение?

Най-важно е диагностиката на болния зъб да се направи прецизно, което за един опитен зъболекар не е проблем. Протича по следния начин - снема се анамнеза, прави се пълен статус (оглед), назначава се рентгенова снимка (по възможност ортопантомография), правят се тестове на зъбите за реакция към студено, топло, болка при допир, натиск и при необходимост - електроодонтодиагностика. Следва задължително обезболяване със силен анестетик и се преминава към отваряне на зъба.

Зъба може да се отвори еднакво добре с високооборотна техника – турбина, ел. мотор или с високоенергиен лазер с постоянно водно охлаждане. След откриването на входа на кореновите канали, следва почистването им от пулпа или други съдържания (гангренозни маси, стара канална заплънка), всичко това успоредно с непрекъснати промивки със силни дезинфектанти и др.

Почистените канали се оформят със специални канални пили и след това се запълват с лекарствени пасти, сийлъри и гутаперчови щифтове или разтопена гутаперка.

Съществуват много и различни методики на почистване на каналите, но те основно се делят на два типа - машинно и ръчно. Там където е възможно, машинното оформяне винаги се прави първо то, а после следва ръчното.

Машинното почистване много облекчава работата ми като зъболекар, постигат се много резултати и се изпълнява значително по-бързо. Могат да се използват увеличителни стъкла или ендодонтски микроскоп, с които се пресъздава по-добра визуализация на лечебния процес, което от своя страна е предпоставка за по-добри резултати.

При окончателното запълване на каналите се проследява с рентгенова снимка нивото на запълване, консистенцията на плънката и във времето се следят оздравителните процеси в подлежащите тъкани на лекувания зъб. Задължително се прави снимка след запълване на каналите и след 6 месеца при наличие на костни изменения (напр. гранулом или киста) и повлияването им от ендодонтското лечение.

Накрая ендодонтски третирания зъб се запечатва със добре залепен бондинг и най-добре е този зъб да се покрие с корона. Само така ще се минимизира възможността да започне мокропропускване или риска от тежка фрактура на умъртвения и отслабен зъб!

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече