д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Истината за избелването на зъби

Дата на публикацията: 13.02.2013

Стоматологичното избелване, известно също  така, като "избелване на зъбите", е стандартна процедура в денталната медицина и по-конкретно в козметичната дентална медицина. Съществуват два вида избелване според Световната дентална асоциация (FDA) - избелване (whitening), което възстановява естествения цвят на зъбите и избелване (bleaching), което избелва над естествения цвят или до цвят, известен като "холивудско" бяло. Методите за постигане на това са много - избелване с четка и паста, избелване с ленти, избелване с писалка, избелващ гел за домашни условия, стоматологично избелване с лампа, лазерно избелване и други.

За избелващите процедури се използва карбамиден пероксид, който реагира с вода и образува водороден прекис. Карбамид пероксид има около една трета от силата на водороден прекис. Това означава, че 15% разтвор на карбамиден пероксид е груб еквивалент на 5% разтвор на водороден прекис. Пероксид оксидиращия агент прониква в "порите" на емайловата кристалната структура и "избелва" оцветяванията в дентина. Така нареченото "силно" офис избелване използва светлинна енергия, за да се ускори процесът на избелване на зъбите в стоматологичен кабинет.

Избелването на зъби не е модерно откритие. Още древните римляни са правили това, като използвали козе мляко и урина за да приготвят специален продукт, с който избелвали зъбите си.

Причини за промяна в белотата на зъбите

По принцип млечните зъби на децата са по-бели от постоянните. С израстването на детето обаче постоянните зъби започват да потъмняват поради промени в минералното съдържание и факта, че емайла става по-плътен.

Зъбите се оцветяват най-вече от хранителни пигменти, богати на каротеноиди и ксантоноиди и бактериални пигменти. Някои лекарства допълнително оцветяват зъбите и намаляват блясъка им (трациклините). Редовната употреба на чай, кафе, чевено вино и тютюнопушенето също са фактори, оказващи влияние върху белотата на зъбите.

Оцветяването на зъбите може да се промени и при нарушения в правилното формиране на твърдите зъбни тъкани, така наречената хипоплазия на емайла, както и при натрупването на повече от необходимото количество флуор (флуороза). Безспорен фактор за пожълтяването на зъбите е и стареенето им - с времето те стават по-непрозрачни и по-тъмни, особено при навлизането в третата възраст. Влияние оказва и прекомерната консумация на безалкохолни напитки (Кока-Кола например) и употребата на Хлорхексидин (химически бактерицидно и бактериостатично лекарство, което се използва като антисептик във водите за уста и пастите за зъби, предвидени за лечение на възпалениа на венците и лош дъх).

Типове избелване на зъбите

Основно съществуват два типа избелване: избелване в офис, което се прилага от професионален зъболекар и домашно избелване, което се прилага в домашни условия чрез персонално изработени шини.

Възможно е и избелване чрез стандартни (фабрични) шини, които се закупуват от аптеки, магазини за козметика, спа-центрове, козметични салони и др. В това число спадат избелването чрез т.нар. "биологични методи" и лентички за премахване на петна по зъбите (CREST).

Преди всяко избелване е необходимо пациента да си направи рутинен преглед при личния си зъболекар и ако има някакви дентални проблеми като кариеси и пломби за подмяна да ги острани своевременно. Много важно е стоматолога да извърши щателен преглед и анализ на зъбния статус и денталната история (включително алергии и чувствителност). Това е от съществено значение, тъй като избелвашият гел ще проникне в дълбочина на зъбите и може да предизвика свръхчувствителност във високи граници, която може да доведе до невъзможност за хранене и употреба на силни обезболяващи средства.

Избелването започва с определяне на първоначалния цвят на зъбите чрез специална разцветка. Тази разцветка е необходима и за да определи ефективността на процедурата на избелване, която може да варира от два до седем нюанса. Ефектът на избелване, може да продължи няколко месеца, но начина на живот на пациента може да повлияе на този период.

Важно е да знаете

Избелването не се препоръчва, ако зъбите ви имат кариес или страдате от болни венци (гингивит, пародонтит).

Избелването е най-ефективно при жълти обезцветени зъби. Въпреки това, избелването не работи, където е бил изработен бондинг, естетично възстановяване, фасета или корона тъй като избелването влияе само на "естествената" необработена част от зъбите.

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече