д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Превантивна дентална грижа за децата

Дата на публикацията: 17.02.2013

Превантивната (профилактичната) стоматология се занимава с поддържането на нормална дъвкателна функция чрез подсилване на структурите в устната кухина срещу повреда и болест. Това става чрез различни профилактични мероприятия, които могат условно да се разделят на два типа:

Профилактика за децата срещу заболявания на твърдите зъбни тъкани и такива срещу заболявания на пародонта. Важно е да се отбележи, че не трябва да се пренебрегват и прегледите за констатиране и превенция на ортодонтски деформации при децата.

Профилактика на зъбния кариес

Зъбния кариес е заболяване на твърдите зъбни тъкани, което протича с деминерализация на неорганичния състав и деструкция на органичната матрица на емайла, дентина и цимента на зъба. На по-късен етап това води до унищожаване на пулпата и развитие на възпаление в подлежащата костна структура, което от своя страна води до формиране на грануломи или кисти.

Профилактиката срещу зъбния кариес включва механизми, чрез които се укрепва зъбният емайл и се подпомага устойчивостта му срещу повечето кариогенни фактори.

Това може да се използва още в ембрионално развитие на плода, когато се въздейства на правилното изграждане и първичната минерализация на зъбните зародиши. Използват се флуорни препарати, които се взимат по време на бременността в строго регламентирани дози.

След раждането на бебето се следи пробива на зъбите и се дават напътствия за провеждане на първите оралнохигиенни мероприятия.

Към шестия до осмия месец от раждането започва нормалният пробив на млечните зъби. Ако децата имат закъснял пробив на временните зъби, много вероятно е да имат закъснял пробив и на постоянните.

Около тринадесетия-четиринадесетия месец трябва да бъде проведена среща с дентален лекар. Тогава се проследява пробивът на зъбите. Съзъбието се оформя окончателно до към третата година.

В периода до третата година трябва да бъдат отстранени всички вредни навици -  смучене на пръсти, ръце или предмети. В ранната детска възраст, вредните навици са предпоставка за възникване на ортодонтски деформации и непрекъснати венечни възпаления и травми. 

Следва посещение при зъболекар между 3-тата и 6-тата година, за да се проследи състоянието на зъбите и на челюстите. Ако има преждевременно извадени зъби, ще се изработят местопазители, за да се запази мястото за постоянните зъби.

В този период е необходимо да бъдат създадени трайни хигиенни навици на детето. Важно е родителите да следят дали детето спи с отворена уста, защото този вреден навик може да доведе до възникване на т.нар. отворена захапка.

Почистването на зъбите трябва да започне още с поникването на първия зъб. За целта се използва марля, напоена с кислородна вода 3%, която предварително е разредена с вода в съотношение 1:1.

От 18-месечна възраст, зъбите трябва да се мият с четка и паста от родителите. На три години детето трябва само да мие зъбите си. Зъбките се мият от всички страни: отвън, отвътре и отгоре, а движенията да наподобяват рисунка на дим върху зъбите.

Всички зъби трябва да бъдат измити старателно, за не по-малко от 2-3 минути. Ако се използва флуорна паста за зъби (не трябва да се ползва преди детето да се е научило да не гълта и да плюе пастата), обемът на използваната паста, която се поставя върху четката, не трябва да бъде по-голяма от грахово зърно. Децата трябва да си да мият зъбите сутрин след закуска и вечер след вечеря или преди лягане.

Работа на родителя е да приучи детето към използване на четка и паста за зъби, а на стоматолога да следи за ортодонтски проблеми и наличие на вредни навици.

Кариесите по млечните зъби трябва своевременно да се лекуват, защото това е своеобразна профилактика на по-сериозни заболявания като пулпит, гангрена или периодонтит на млечните зъби. Понякога болните млечни зъби могат да бъдат причина за кариеси, дисплазии и пародонтални проблеми, които да се установят на пробилите по-късно постоянни зъби.

Смяната на първите млечни зъбки и пробива на първите постоянни кътници е преломен момент в живота на всяко дете. Това обикновено става на 5-6 годишна възраст. След пробива на кътниците, може да се направи силанизиране, което има за цел да предпази новопробилия зъб от развитие на кариес.

Минерализацията на новите зъби е все още несъвършена и те са особено чувствителни към кариогенните фактори. Важно е да се правят редовни профилактични прегледи на по-къс интервал (например на всеки четири месеца), за да се следи за появата на нови кариеси.

Стоматологията разполага и с други методи за локална флуорна профилактик - флуорни лакове и гелове, които се аплицират върху зъбните повърхности и спомагат за заздравяване на емайла на зъбите. Те са специално предназначени за покриване на всички зъби и предпазването им от развитието на кариес. Манипулацията отнема секунди, като за добър ефект се препоръчва прилагането на този гел на всеки 6 месеца.

Важно е да се отбележи, че обучението и спазването на правилна устна хигиена с помощта на четка и паста за зъби е най-важния момент при възпитанието на децата. Роля в това отношение има не само стоматолога, но и родителите. Децата не могат да преценят правилно важността на профилактичните мероприятия и затова основната задача за утвърждаването на хигиенни навици имат редовните посещения в денталния кабинет.

Важно е децата задължително да консумират всеки ден млечни продукти, плодове и зеленчуци.

Пародонталните заболявания са не по-малък проблем от зъбния кариес и тяхната профилактика е с не по-малък акцент през целия живот. Съществуват много пародонтални заболявания, които започват още в ранна детска възраст( някои генетични заболявания) и в пубертета(ювенилен пародонтит).

От първостепенно значение е в детската възраст да се следи състоянието на венците, а при поява на кървене и лош дъх навреме да се установи причината и бързо да се отстрани.

Децата трябва да се следят за изпълняване оралнохигиенните мероприятия и при нужда да се коригират.

Гангренозните корени на млечни зъби са причина за постоянни възпаления в устната кухина и могат да доведат до сериозни поражения по пародонта на постоянните зъби в близост. Ето защо трябва да се лекуват своевременно млечните зъби.

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече