д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Избелването - каприз или необходимост

Дата на публикацията: 16.02.2013

Почти 90% от хората, навършили 25-годишна възраст се нуждаят от избелване на зъбите. Това се дължи на големия брой оцветяващи агенти, които се откриват в храната, въздуха, водата, цигарите, червеното вино, кафето и чая.

С годините зъбния емайл става все по-порьозен и ако на 18-годишна възраст цвета отговаря на някаква цветова характеристика, то на 25 години нюанса вече е друг, а след 30 - вече е съвсем различен. Разликата е особено голяма при пациенти, които често пушат, употребяват червено вино, кафе, чай.

Няма голяма разлика в цвета при мъжете и жените. Огромна е разликата при пациенти, посещаващи кабинета за профилактично почистване на зъбите и такива, които не правят регулярни профилактични посещения. Ето защо, ежегодното почистване от зъбен камък и плака и последващото полиране до известна степен отлага избелването на зъбите.

По принцип преди всяко избелване се прави почистване и полиране на зъбите, а след това се преценява степента на потъмняване и необходимостта от избелване. 

В основата си, избелването може да бъде два типа: кабинетно и домашно.

Кабинетно (пристолно) избелване се прави "на момента" в кабинета, като се третират зъбите със специални избелващи гелове и се изчаква определен период от време. Резултатът е, че пациента си тръгва с избелени зъби.

Домашно (с шини) избелване. За този тип избелване е необходимо да се изработят индивидуални назъбни шини, в които се аплицира избелващия гел. Тази шина се поставя върху зъбите и престоява там за определен период от време. Това се прави няколко дни и се изпълнява самостоятелно от пациента, без намесата на зъболекар. Процедурата е лесна и евтина. Ефекта може да се контролира чрез промяна в интензивността на носене на шините и чрез промяна в процента на избелващия гел.

И двете методики са доказано ефективни, действат бързо, не увреждат зъбите и не предизвикват голяма свръхчувствителност.

Трайността на избелването зависи най-вече от пациента - редовното миене на зъби с поддържащи избелването пасти за зъби и разтвори за жабурене, редовните профилактични прегледи с почистване на зъбния камък и полирането са факторите, които имат най-голямо значение.

Важно е да се правят профилактични прегледи през определен период от време, за да се прецени необходимостта от т.нар. "рефреш" или допълнително избелване.

Избелването на зъбите има висока профилактична стойност и създава една висока оценка за състоянието на оралното здраве.

Избелените зъби са символ на висока самооценка, на висок стандарт и на висока здравна култура.

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече