д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Бондинг - Кога и как?

Дата на публикацията: 16.02.2013

Едни от най-често срещаните естетични дентални проблеми са козметичните дефекти на предните зъби. Обикновено това са изтривания, вродени несъвършенства във формата, големината или цвета на зъбите, отчупвания в следствие на травми или неправилно възстановени с пломби зъби.

Бондинг метода решава дефекти и възстановява естетическия баланс на зъбите с помощта на специални композитни смоли, при това на сравнително ниска цена. Бондингът е решение за всички прояви на кариозни разрушения на зъбите, фрактури от травматично или друго естество, скриване на естетични или козметични дефекти, преоцветяване, неадекватна или неправилна форма на зъбите или големина им, възстановяване на зъбите вследствие на патологично изтриване, функционални или говорни проблеми, затваряне на диастеми и треми (разстояния между зъбите).

Процесът започва с почистването от плака, кариеси и стари композитни и други пломби с високооборотна техника. Следващият етап е обработката на зъбните повърхности чрез ецване (разграпяване с киселина), след което се прави обработка с композитни лепила (бондване) и поетапно се нанасят фотокомпозити, които пресъздават естествената форма и големина на зъба. Последния етап е финиране с гуми, четки и специални дентални пасти с диамантен прах до получаването на гладка повърхност и перфектно възстановяване.

В определени случаи се налага разработването на предвалителен проект на възстановявания на зъба, който позволява процеса и крайния резултат да бъдат обсъдени с пациента.

Бондинга може да се изработи на един зъб или цяла редица. Основното му преимущество се състои в това, че изграждането може да стане в рамките на едно посещение, което определя цената в пъти по-ниска от тази на фасетите. Самият процес на бондване е много по-щадящ за зъбите, тъй като при първоначалната обработка се отнемат малко здрави зъбни тъкани.

Важно е да се отбележи, че неправилното планиране и изпълнение на бондинга води до нетрайност в конструкцията: отчупване на фотополимер или зъб, цялостно отлепване на композита или до болка в зъба.

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече