д-р Калин Василев

лекар по дентална медицина

Какво представляват фасетите

Дата на публикацията: 05.02.2013

Фасетите (известни още като "керамични фасети") представляват тънки люспички от порцелан, чиято роля е да възстановят изгубени части от зъбите или да коригират техни дефекти. С помощта на фасетите може да се промени цветът, формата и големината на зъба. Те са трайно решение за корекция на сериозни или по-леки естетични проблеми върху един или няколко фронтални зъба.

Фасетите са подходящо решение за всички, които искат да променят в някаква степен усмивката си, но предпочитат да избегнат изпиляването на зъбите и поставянето на керамични корони. 

Фасети могат да се монтират върху витални и девитализирани зъби с еднакъв успех, но практиката показва, че в повечето случаи пациентите предпочитат това да става върху витални зъби, тъй като не се стига до дълбоко изпиляване на зъбните тъкани.

За изработване на фасета е необходимо предварително да се обработи зъба, за да се създаде "легло", в което тя да се монтира и циментира. Тази подготовка включва предварително планиране и изпиляване (в рамките на няколко милиметра) от повърхността на зъбите. Процесът е съпроводен с направата на рентгенова снимка за да може с голяма точност да се прецени до колко зъба подлежи на изпилване в дълбочина, без да се засегне витална пулпа.

Фасетите се изработват от порцелан в зъботехнически лаборатории по предварително снет отпечатък от подготвените зъбни редици. Готовата фасета се залепва за зъба с помощта на композитен цимент, който гарантира дълготрайността на възстановяването.

Съществува разнообразие във вида на фасетите. Те могат да бъдат изработени от прескерамика, послойна керамика, фелдшпатна... Всеки вид има своите особености и определени показания, като единствено много добре подготвен зъболекар може да посочи коя е подходяща за всеки индивидуален случай.

● Още по темата
shade

Категории на публикациите

Последно добавени публикации

Добър зъболекар в София

Да се намери добър зъболекар в София, а и по принцип, не е лесно начинание. Зъболекарите са много. И...

arrow-small прочетете повече

Коронките - видове и приложение

Коронките представляват метални отливки, облицовани с порцелан или пластмаса, които се монтират с по...

arrow-small прочетете повече

Видове дентални импланти

Костно-гингивалните импланти заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). Използват се т...

arrow-small прочетете повече

Денталните импланти в детайли

Зъбните (денталните) импланти са метални конструкции, изработени от титан. С тях се заместват лисва...

arrow-small прочетете повече